Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Zorgprofessionals ontwikkelen Keuzehulp hulpmiddelen, e-health

Er is behoefte aan een landelijke databank voor e-health oplossingen en de inzet van een e-health consulent. Dit waren de twee belangrijkste uitkomsten van de bijeenkomst ‘Samen beter! die In het kader van de e-healthweek plaatsvond op 23 januari 2018. Verzekeraar CZ en het Care Innovation Center (CIC) gingen in gesprek met cliënten, mantelzorgers en zorgprofessionals uit de thuiszorg. Vanuit deze bijeenkomst ontstond het idee om de handen ineen te slaan samen met Stichting Thuisleefgids en een aantal van de aanwezige zorgprofessionals. De uitkomst is een digitale keuzehulp voor hulpmiddelen, innovaties en e-health.

Tags

Lid redactieraad ICT&health

Privé: Ilse Schoormans

Privé: Ilse  Schoormans Meer van deze auteur

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Voor zorgprofessionals is het niet vanzelfsprekend altijd op de hoogte te zijn van alle mogelijkheden op het gebied van hulpmiddelen, domotica en e-health. Dagelijks komen er nieuwe producten en diensten op de markt waardoor het voor hen steeds lastiger wordt om hierover het overzicht te behouden. Laat staan dat het dan eenvoudig is om van een vraag naar de juiste oplossing te komen en het juiste advies te geven aan mensen thuis. Een keuzehulp tool die 24/7 geraadpleegd kan worden, moet ondersteunen in het gemis van de ‘actuele kennis’.

Ondersteuning zorgprofessional

Zorgprofessionals weten zelf heel goed wat ze nodig hebben om hun werk te organiseren en uit te voeren. Echter is er een gehele nieuwe markt met digitale oplossingen en hulpmiddelen voor thuis ontstaan. Ook klanten komen steeds meer met vragen over dit soort toepassingen. Zorgprofessionals geven aan dat zij ook vanuit hun eigen duurzame inzetbaarheid behoefte hebben aan het inzetten van oplossingen bij de klant thuis. Het gebruiken van een tillift of glijlaken kan je namelijk een hoop rugklachten besparen.

Momenteel wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling van de digitale keuzehulp voor hulpmiddelen, innovaties en e-health. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het CZ Fonds van Zorgverzekeraar CZ. Deze tool gaat zorgprofessionals helpen om cliënten en mantelzorgers beter te kunnen adviseren over de best passende oplossing, in een specifieke situatie.

Aan het ontwikkelen van de tool werken zorgprofessionals van verschillende zorgorganisaties mee. De tool is feitelijk een onafhankelijke keuzehulp die het makkelijker maakt voor zorgprofessionals en klanten om samen een keuze te maken. De groep ‘testers’ gaan vervolgens als ‘ambassadeurs’ de tool verspreiden onder hun collega’s, cliënten en mantelzorgers.

Hoe werkt de keuzehulp?

De keuzehulp is feitelijk een soort digitale e-health consulent, die te allen tijde geconsulteerd kan worden. De keuzehulp moet een handige online adviestool zijn, waarbij door middel van vragen de thuissituatie geschetst wordt en er een persoonlijk profiel wordt opgebouwd welke kan worden voorzien van een aantal adviezen rondom hulpmiddelen en e-health oplossingen die geschikt zijn voor die specifieke klant. De keuzehulp kan worden ingevuld door de zorgprofessional maar ook door de klant of zijn of haar mantelzorger.

Het advies kan gedownload, geprint of gemaild worden en mocht de klant willen overgaan tot aanschaf kan deze een keuze maken uit alle aanbieders op de markt. Zo is er volgens de initiatiefnemers optimale keuzevrijheid en markttransparantie en worden zowel klant als professional ontzorgt in hun zoektocht.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Relined digitale zorg

Tags

Lid redactieraad ICT&health

Privé: Ilse Schoormans

Privé: Ilse  Schoormans Meer van deze auteur

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen