Search
Close this search box.
Search

Betere zorg? Vind een eitje!

Op het moment dat ik deze chief’s table schrijf, is het alweer bijna Pasen. Je zou je kunnen vergissen, want de chocolade-eitjes liggen al maanden in de winkel. En ja, ik beken, ik snoep ze ook dit jaar vast weer tot ver na Pinksteren weg. Ik heb daarin helaas niet zoveel ruggengraat. Die paaseitjes snaaien gewoon zo lekker weg, en ogen daarbij veel vrolijker dan een gewoon chocolaatje.

Als kind was het chocolade paaseitjes zoeken dan ook voor mij een favoriet moment, dat ook nog ieder jaar weer terugkwam! Een spel in optima forma, de gedroomde combi van verstoppertje, spoorzoeken en verzamelen. De homo ludens in mij kon niet lekkerder gekieteld worden, en ik zie nog het rieten mandje voor me dat ik van mijn moeder kreeg om ze in te verzamelen.

Niet heel gek dus dat ik op volwassen leeftijd als een blok viel voor Pokémon Go. Daarin kun je tegenwoordig – naast allerlei virtuele beestjes verzamelen – ook eitjes uitbroeden door te lopen. Nog altijd een aanrader, want ik vind in het spelletje nog steeds beestjes uit eitjes die ik nog niet heb!

Easter eggs!

Om een paaseitje – in het Engels ‘easter egg’ – als kind in onze tuin te vinden, moest ik best goed zoeken. Dat was natuurlijk het halve spel en onderdeel van de fun. Tegenwoordig puzzel ik met name digitaal. Maar hoe leuk: als je het weet, vind je in onze gedigitaliseerde samenleving overal ‘easter eggs’! Dat zijn vaak leuke ‘geheimpjes’, verborgen op websites in de code ervan of onder virtuele stickertjes.

Wel een beetje voor de echte speurders en nerds, maar ik houd ervan. Soms vind je een leuke korting, een extraatje, een slimmigheidje of gewoon een grapje. Apple maakt er zowaar een hele sport van, door rond Pasen overal ‘easter eggs’ in hun digitale wereld te verstoppen. Zelf ervaren? Ga dan naar de Apple-events pagina op je telefoon en klik eens op het eitje, eh, appeltje…

Eitje van Columbus

Niet alleen online zoek ik naar eitjes, zeker ook in de zorg van alledag. Het is daarbij wel de kunst ze te herkennen. Ze zijn er, maar je moet het maar net zien. Laatst vond ik er zowaar ééntje. Het was een koffiebekertje uit het Meander MC, een ziekenhuis waar ik als toezichthouder af en toe op bezoek ben. Een simpel koffiebekertje, maar dan wél eentje bedrukt met tips en goede vragen voor bij de dokter. Waarmee samen beslissen (naast even bijkomen met een koffietje) toch net wat gemakkelijker wordt.

Wát een lumineus (homu ludens, hebt u ‘m?) idee. Ik maakte er meteen een fotootje van en postte het op Linkedin1. Eén week later was dit berichtje meer dan 300.000 keer bekeken, meer dan 4000 keer ‘geliked’ en van bijna 300 commentaren voorzien. En oh ja, 79 keer opnieuw gedeeld. Hoe een gevonden ‘easter egg’ dan zomaar een eitje van Columbus blijkt te zijn!

Betekenis paasei

Een ei is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een paasei! Weet u het nog? De betekenis van het paasei? Vaak kennen we een zinnetje nog wel, maar zijn we de symboliek ervan vergeten. Eén ei is niets, want ieder mens heeft de ander nodig. Twee ei staat voor de helft van de mens, het zintuiglijke en het lichamelijke deel. Pas bij drie ei heb je de drie-eenheid, lichaam, ziel en geest. Dát is dus het werkelijke paasei. Een bezield eitje, wat kan verbinden tussen lichaam en geest. Net zoals het bedrukte koffiebekertje.

Hebt u nou ook zo’n mooi paaseitje in de zorg gevonden? Laat het me dan even weten. Want wat voor deze vondsten in het bijzonder geldt: delen is vermenigvuldigen! Het leidt in ieder geval vaak tot leuke verrassingen. En gelooft u mij nou niet? Vraag het dan maar aan Siri (“Wat is 0 gedeeld door 0?”)! Appeltje-eitje!

Referenties

  1. Link
admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Door
Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.