Search
Close this search box.
Search

De digitale dokter aan huis!

Wordt zorg beter en goedkoper voor patiënten als ze zelf thuis metingen verrichten en deze gegevens digitaal opsturen naar het ziekenhuis of de specialist? De mogelijkheden zijn er volop als je het aan de patiënt vraagt. Zeker gezien de tijdsgeest waarin we leven. De digitale revolutie waarin tablets, smartphones en smart tv’s niet meer weg te denken zijn.

Marktgericht of patiëntgericht

Het punt met technologie is dat het zich per definitie voorwaarts beweegt, los van het feit dat het vaak nog markt- in plaats van patiëntgericht en -gestuurd is. Logisch, want als technologiebedrijf kamp je voortdurend met forse concurrentie!
Toch pleit ik als patiënt al jaren voor een meer patiëntgerichte benadering dan puur economisch gestuurd en gericht op de markt. Zo zal de komende jaren de technologie mijn inziens veel goeds kunnen doen binnen de gezondheidszorg zolang je het met en voor de patiënt doet. Ziekenhuizen zijn al bezig met deze verandering. De omslag naar nog meer zorg op maat, naar gezamenlijk beslissen, naar betere zorg in regionaal verband, naar e-health en e-monitoring op afstand is gaande in een vogelvlucht.

Digitale dokter aan huis

Een systeem waarin je thuis kan meten en deze data deelt met een specialistenteam zou in de ideale wereld een mooi gegeven zijn. Dagelijks of wekelijks een stroom aan metingen levert meer op en een beter beeld dan af-en-toe een meting in het ziekenhuis of bij de huisarts. Het is fijn dat als je metingen opstuurt er een specialistisch team van doctoren meekijkt en gegevens beoordeelt.

Maar hoe doen we dat en hoe maken we zoiets mogelijk voor een groot aantal patiëntgroepen? Zelf ben ik wel voorstander van een dergelijk systeem waarin ik als patiënt steeds meer metingen thuis kan verrichten zoals: bloeddruk, zuurstofgehalte, temperatuur en gewicht. En bijvoorbeeld via een sensor om mijn pols de hartslag en bewegingen die ik dagelijks maak. Zodat ik als patiënt deze dagelijks of wekelijks kan opsturen naar het ziekenhuis.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Door
Lees ook
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.