Bundeling (on)gereguleerde data biedt enorme gezondheidsvoordelen

14 april 2021
Bundeling (on)gereguleerde data biedt enorme gezondheidsvoordelen
Data
Premium

Er ligt veel potentie in het bundelen van gereguleerde en niet-gereguleerde medische data. Die combinatie van data uit bijvoorbeeld een EPD of wetenschappelijk onderzoek met data uit zelfmetingen maakt overkoepelende digitale gezondheidsdiensten mogelijk. Goed voor burgers, die zo meer regie krijgen over hun gezondheid. Goed ook voor het beperken van de stijgende zorgkosten. Om dit potentieel te realiseren, is een Europees raamwerk voor gestandaardiseerde en goed beschermde uitwisseling van al die gegevens nodig.

Door ongestructureerde data uit zelfmeting te bundelen met gestructureerde medische data van bijvoorbeeld zorgaanbieders, ontstaat er een enorm maatschappelijk en commercieel potentieel om gezondheid van mensen te verbeteren. Dat was een van de belangrijkste take away’s van het webinar ‘European B2C market of health services’ op 9 maart.

De initiatiefnemers – het Finse innovatiefonds Sitra, VNO-NCW, MKB Nederland en de Federatie voor Gezondheid – pleiten er al langer voor om het hergebruik van medische data te regelen. Daarbij wordt gekeken naar een succesvol Fins voorbeeld om de mogelijkheden van hergebruik van medische data voor een betere gezondheid te realiseren. Sitra lanceert in dit kader op korte termijn ook de ‘Fair health data challenge’.

Europese spelregels
Een digitale gezondheidsmarkt heeft baat bij een eerlijk en transparant raamwerk. Eerder dit jaar hebben VNO-NCW en MKB Nederland met zusterorganisaties uit Duitsland, Frankrijk, Denemarken en Ierland in dit kader de position paper ‘The need for a common European Health Data Space’ gepubliceerd. Daarin wordt onder andere gepleit voor Europese spelregels om hergebruik van medische data te regelen. Hieronder valt ook het combineren van deze gegevens met bijvoorbeeld gedrags- of genomische data voor onderzoeks- en behandelingsdoeleinden.

Anthony Stigter, secretaris van VNO-NCW, benadrukt tijdens de webinar het belang van schaalgrootte van ecosystemen om het volledige potentieel te realiseren. “Dit is geen Fins, Duits of Nederlandse issue, we willen een interne Europese markt voor gezondheidsdiensten, waarin de Europese waarden zoals privacy en solidariteit hoog in het vaandel staan. Schaalgrootte valt dan makkelijker te bereiken, wat economische kansen biedt voor scale-ups.”

Het gaat om een model om op eerlijke wijze (medische) data uit te wisselen in een betrouwbaar Europees ecosysteem, gebaseerd op gedeelde Europese waarden, meent ook Jaana Sinipuro, Project Directeur IHAN bij Sitra. “Om dit te realiseren in een wereld waarin technologiereuzen het gebruik van data bepalen, hebben we veel meer samenhang nodig in de Europese aanpak.”