Zorg-startups halen geld binnen met nieuwe crowdfunding

14 juni 2018
Zorg-startups halen geld binnen met nieuwe crowdfunding
Technologie

Zorg-startups trachten in toenemende mate aan kapitaal te komen via zogenaamde ICO’s. Dit is een vorm van crowdfunding waarbij cryptomunten verkocht worden aan investeerders in ruil voor ‘gewoon geld’. Het is een vrij nieuwe manier om geld bij elkaar te krijgen. Lang niet alle ICO’s waren ook succesvol en misbruik ligt ook op de loer. Toch gaat het hier al niet meer om een niche.

Een ICO (initial coin/currency offering) kan het beste vertaald worden als beursintroductie. Een ICO is een soort crowdfunding, gecentreerd rond cryptomunteenheden, die een kapitaalbron kunnen zijn voor startende bedrijven. In een ICO wordt een hoeveelheid crowdfunded cryptomunteenheden verkocht aan investeerders - ‘tokens’ - in ruil voor wettig betaalmiddel of andere cryptomunteenheden zoals bitcoin of ethereum. Deze tokens worden gepromoot als toekomstige functionele munteenheden vanaf wanneer de financieringsdoelstelling van het ICO bereikt is en het project van start gaat.

ICO’s zijn een middel waarmee startende ondernemingen de kosten van naleving van de regelgeving en tussenpersonen, zoals durfkapitalisten, banken en effectenbeurzen, kunnen vermijden en tegelijk het risico voor beleggers kunnen vergroten. ICO’s kunnen buiten de bestaande regelgeving vallen, afhankelijk van de aard van het project, of zijn in sommige rechtsgebieden, zoals China en Zuid-Korea, helemaal verboden.

ICO versus traditionele crowdfunding

Misschien vindt u dit allemaal wat té cryptisch? Tracht het als volgt te begrijpen: bij traditionele crowdfunding wordt de productie gestart als er voldoende kopers gevonden werden (lees: de vooraf bepaalde omzet wordt gehaald). Vervolgens worden de goederen geproduceerd en aan de klant geleverd. ICO werkt gelijkaardig; de productie wordt gestart zodra een vooraf bepaald bedrag opgehaald wordt. Vanaf dat moment worden de tokens van de kopers een functionele munteenheid. De waarde van de munteenheid is afhankelijk van het succes (van de crowdfunding en/of het bedrijf) én van speculatie.

Een andere manier om het begrijpen is het feit dat een virtuele munt beperkt is in oplage, er is een natuurlijke schaarste die waarde creëert (zie ook kader). Vergelijk het met een kunstenaar die in beperkte oplage kunstwerken verkoopt: naarmate de kunstenaar beroemder worden, stijgt de waarde van de oplages.

Helft ICO’s mislukt

ICO’s zijn niet allemaal succesverhalen. Bijna de helft van de ICO’s die in 2017 werden verkocht, mislukten tegen februari 2018. ICO’s komen ook regelmatig in het nieuws wegens het misbruik dat er van gemaakt wordt. Zo hadden van de 1.450 ICOs die door Wall Street Journal werden geanalyseerd, er 271 rode vlaggen, waarvan gewaarborgde opbrengsten, valse en onbestaande uitvoerende teams en geplagieerde documenten. Al deze verdachte aanbiedingen haalden samen meer dan $1 miljard op van investeerders.

Uit de studie blijkt dat ten minste 124 ICO’s vervalste of verborgen teamleden hadden, 11 witboeken plagiaat hadden gemaakt, 48 een functionerende website ontbeerden en 25 een zeker rendement op hun investering garandeerden (iets dat de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC uitdrukkelijk verbiedt).

ICO’s in de zorg

Wat heeft dit met de zorg te maken? Verschillende startups gebruiken ICO om aan startkapitaal te geraken. Een nichemarkt is het zeker niet. Midden mei 2018 waren er meer dan 120 jonge bedrijven actief in de zorg die zo fondsen trachten te werven. Hierbij een aantal voorbeelden:

CareX

CareX ontwikkelt een nieuwe manier om zorgverstrekkers te vinden en te betalen door tokens op een blockchain-platform te gebruiken. Via het platform kunnen patiënten hun gezondheidsdossiers beheren en tegen gereduceerde kosten zorgdiensten aanschaffen, over de grenzen heen. Tegelijk kunnen aanbieders hun administratieve lasten verminderen, onmiddellijk betaald worden en toegang krijgen tot een wereldwijde markt van klanten.

Minthealth

MintHealth is een gedecentraliseerd gezondheidsplatform dat belanghebbenden in de gezondheidszorg wereldwijd afstemt op elkaar met als gemeenschappelijk doel de patiënt meer mogelijkheden te geven en de klinische resultaten te verbeteren, tegen lagere kosten.

Nursetoken

Wereldwijd is er een enorm tekort aan verpleegkundigen. NurseToken pakt dit aan met een gedecentraliseerd referentie- en betalingssysteem dat de mobiliteit van verpleegkundigen vergroot, ziekenhuizen in staat stelt om de broodnodige functies op aanvraag in te vullen en wereldwijd meer uniforme betalingen aan verpleegkundigen biedt.

Coinhealth

Coinhealth is het eerste (naar eigen zeggen) gezondheidsgerichte platform dat u beloont met Coinhealth Tokens telkens wanneer u activiteiten verricht die de gezondheid en het welzijn bevorderen. Ook bieden ze veilige en efficiënte toegang tot medische dossiers. Coinhealth brengt het individu terug naar het centrum van de dienstverlening. Door gebruik te maken van blockchain-technologie, kunnen artsen en zorgverleners werken in één gedecentraliseerd, gedeeld grootboek dat het medisch dossier van de patiënt bijwerkt, toegankelijk voor alle bevoegde partijen, waar ook ter wereld, in enkele minuten.

Etheal

Zij bouwen een gedecentraliseerde zoekmachine voor medisch toerisme. In sommige landen kan je een ingreep laten verrichten met betere kwaliteit, lagere prijs en zonder wachttijden. Mede daardoor is medisch toerisme een explosief groeiende markt, die al $100 miljard bedraagt. Etheal biedt oplossingen om de juiste personen of instellingen te identificeren alsook vertrouwen te geven tijdens het zoekproces, met inzet van blockchain technologie.

Patientory

Patientory empowert patiënten, clinici en gezondheidszorgorganisaties om informatie veilig te openen, op te slaan en over te brengen, om zo de zorgcoördinatie te verbeteren en gegevensbeveiliging te waarborgen.

Patientory kan een verbinding maken met elk EHR-systeem en stelt artsen, zorgverleners en consumenten in staat om op één eenvoudig te gebruiken platform te communiceren. Gelijktijdig verbinden ze gebruikers om aansluiting te vinden bij de bredere gemeenschap. De dienst gebruikt blockchain-technologie om end-to-end versleuteling te garanderen en houdt zich daarbij aan de wettelijke richtlijnen en comformiteits-eisen.

BlockmedX

BlockMedx bouwt een veilig e-voorschrijfplatform voor artsen, voor apothekers om aan te leveren en voor patiënten om recepten te beheren. BlockMedx wil ‘s werelds eerste volledig veilige, HIPAA-conforme end-to-end-oplossing zijn voor het verzenden van DEA-gecontroleerde geneesmiddelenrecepten, zoals opioide pijnstillers op recept en andere, gebruik makend van blockchain technologie.

Timihealth

TimiHealth is het eerste platform waarvan de blockchain-technologie het mogelijk maakt om medische gegevens bliksemsnel over te dragen, waarbij veiligheid en beschikbaarheid maximaal is. Met dit blockchain netwerk zal patiëntinformatie in realtime en wereldwijd beschikbaar zijn. Het is toegankelijk vanaf elk bijgewerkt knooppunt van het systeem van zodra de patiënt hiervoor toestemming heeft gegeven.

Timihealth bestaat uit verschillende onderdelen: TimiHR een mobiel EPD, TimiCHAT voor HIPPAA goedgekeurde communicatie, TimiCLOUD een veilige server voor de nodes voor gebruikers, TimiPatientApp als interface voor patiënten en TimiHR consumenten portaal welke een consumenteninterface is die functies biedt voor gegevensbeheer en -analyse én betalingsfaciliteiten.