Één en al oor voor stemtech in de zorg

18 juni 2019
Één en al oor voor stemtech in de zorg
Technologie

Wanneer we onze stem koppelen aan slimme oortjes via welke we opdrachten kunnen doorgeven - of informatie opvragen - dan begrijpt u onmiddellijk het nut voor de zorg: gebruiksgemak (het natuurlijke karakter van communiceren via spraak), snelheid, hygiëne (handsfree), privacy (toevallige voorbijgangers kunnen niet meeluisteren). Bovendien kan via het oor geïdentificeerd worden wie de drager is (authenticatiemogelijkheden via ECG, EEG en stem) én kunnen biometrische gegevens gemeten worden

Even een opsomming van het potentieel:

Stem naar teksttechnologie (spraak omzetten in tekst). Op een radiologie-afdeling kan dit betekenen dat een radioloog 3x sneller kan werken, eenvoudigweg omdat alle observaties in gesproken vorm automatisch ‘genoteerd’ worden, in tegenstelling tot het veel tijdsintensievere intypen van die informatie.

Interne communicatie: we gebruiken veelal asynchrone communicatiemiddelen (e-mail, tekstberichten, etc.). Is het niet veel nuttiger om stemberichten (die veel rijker zijn aan context) te gebruiken die op asynchrone wijze geraadpleegd kunnen worden? 

Training/opleiding: ergens tussen instructies op papier en training door middel van virtual reality is er ruimte voor opleiding door middel van steminstructies, waarbij je de mogelijkheid hebt bepaalde gesproken instructies op te roepen.

Domotica-toepassingen: doe het licht aan, speel bepaalde muziek, zet de airco wat hoger…

Slimme assistent: een herinnering instellen om medicatie in te nemen, een item toevoegen aan de inkooplijst, vervoer of pizza bestellen, agenda of taken bijhouden, weerbericht of nieuws voorlezen, een dossier raadplegen, allerhande informatie ‘Googlen’ met gesproken commando’s...

Diagnose via de stem (vocal biomarkers): stem-analyse waarbij een algoritme niet alleen kan detecteren of je verkouden bent, maar ook of je COPD, PTSS of een hartaandoening hebt, of dat je Alzheimer of Parkinson ontwikkelt.

Ik had u graag enkele startups gepresenteerd die in dit veld actief zijn, maar het veld is nog zo jong dat nog niet duidelijk is of de beweringen van de verschillende bedrijfjes wel legitiem zijn. Ik hou me er aan in één van volgende edities hierop terug te komen. Voorlopig zijn er nog genoeg andere startups om de schijnwerper op te richten.

RelayOne

Het probleem dat RelayOne oplost, is dat operaties vaak langer of korter kunnen duren dan verwacht. Dat betekent dat de planning van de operatiekamer regelmatig wordt gewijzigd. Deze veranderingen in de planning moeten aan veel mensen worden gecommuniceerd en dat leidt regelmatig tot allerhande fouten. 

RelayOne heeft nu een beveiligd softwareplatform gecreëerd dat planningsinformatie in real-time verspreidt naar alle relevante belanghebbenden. Het werkt met EPD’s en is ontworpen om HIPAA-conform te zijn.

Cityblock Health

Cityblock Health werd gelanceerd met als doel gemeenschappen met complexe behoeften te helpen via technologie. Vandaag verbeteren ze de zorg in buurten waar het zorgsysteem mensen in de steek heeft gelaten. Ze leveren zorg voor medische en gedragsmatige gezondheidsbehoeften, maar ook de sociale uitdagingen waar mensen dagelijks mee te maken hebben. CityBlock Health gelooft dat ze dit kunnen bereiken door een brug te slaan tussen technologie en vertrouwensvolle relaties van mens tot mens, op een manier die is ontworpen om aanbieders te ondersteunen en mensen in staat te stellen een rol te spelen in hun eigen zorg.

In slechts 18 maanden tijd heeft het bedrijf ‘Commons’ gebouwd, een nieuw platform voor zorgverlening dat is ontworpen om het voor een team makkelijk en efficiënt te maken om samen voor elk lid te zorgen. ‘Commons’ houdt de mobiele zorgteams op de hoogte van wat er met elk lid aan de hand is, van real-time ziekenhuisopnames tot het volgen van de voortgang van de behandeling.

MedCrypt

Terwijl veel beveiligingsbedrijven voor medische hulpmiddelen hun inspanningen richten op leveranciers die verouderde apparatuur willen beschermen, ziet MedCrypt een kans om al in een vroeg stadium met de fabrikanten van medische hulpmiddelen samen te werken om nieuwe of toekomstige producten te ondersteunen. Het softwareproduct van MedCrypt omvat elk medisch apparaat dat een computerprocessor heeft en voldoet aan de voorschriften en aanbevelingen op het gebied van cyberbeveiliging die onlangs door de Amerikaanse toezichthouder FDA zijn uitgevaardigd.

“Privacy van patiëntengegevens is al lang een punt van zorg, maar de zorgsector is nog maar net begonnen met het aanpakken van de risico’s voor de veiligheid van patiënten die worden veroorzaakt door de internet-verbonden zorgtechnologie”, aldus Vidya Murthy, VP van MedCrypt. “Terwijl cyberbeveiligingsaanvallen op een apparaat zoals een pacemaker gevaarlijker lijken, zijn vertragingen in de patiëntenzorg als gevolg van cyberaanvallen veel reëler en waarschijnlijker”.