Search
Close this search box.
Search

Dringende oproep Laurent de Vries (Viattence): ‘Ontwikkel niet-medische e-health die past bij zorgvisie’

Bij Viattence is liefdevolle, persoonlijke zorg voor ouderen met onder meer dementie geen belofte, maar werkelijkheid. Dat voel je al bij binnenkomst in De Nieuwe Antoniehof in Epe. Samen met het Nederlands Openluchtmuseum zijn knusse woongedeeltes gecreëerd die aansluiten op de belevingswereld van de bewoners. Achter de jaren 50-sfeer gaat hedendaagse technologie schuil die het personeel ondersteunt zonder het leefritme van de bewoners te verstoren. Als het aan bestuurder Laurent de Vries ligt, is dit pas het begin van een e-health innovatiegolf in de niet-medische zorg. “Anders is de explosieve groei van hoogbejaarden met een zorgindicatie niet op te vangen.”

“Goede e-health oplossingen passen bij de zorgvisie van de zorginstelling. Ze ontlasten de medewerkers in het primaire werkproces en verhogen het comfort van de bewoners,” stelt De Vries. “Ik heb al heel wat e-health innovaties na de pilotfase in schoonheid zien sterven omdat de ontwikkelaars zich daar niet in hadden verdiept.” Hoe de combinatie warme, persoonlijke zorg en technologie elkaar kunnen versterken, is te zien bij De Nieuwe Antoniehof, de nieuwste locatie van de Stichting Viattence die sinds begin 2017 in gebruik is.

Prettig wonen centraal

Onder het motto ‘van huis naar (bijna) thuis’, wonen in De Nieuwe Antoniehof 28 ouderen met psychogeriatrische klachten – zoals  Alzheimer en dementie – of somatische klachten. “We willen dat onze zorg precies aansluit bij de belevingswereld van de bewoners. Prettig wonen staat daarbij centraal”, vertelt De Vries.

Jaren 50 inrichting voelt als thuis voor de bewoners.
Jaren 50 inrichting voelt als thuis voor de bewoners.

Deze visie heeft Viattence in Epe tot in de kleinste details doorgevoerd: samen met het Arnhemse Openluchtmuseum is het hele pand ingericht in de stijl van de jaren ‘50 en ‘60. Van zwart-witte tegels in de hal, wc met zwarte bril en stortbak met touwtje, telefoon met draaischijf, retrostoelen met stoffen bekleding tot sanseveria’s in de bloempotten. Bovendien is het een naar buiten gerichte woning met hoge ramen en een mooie tuin. “Als het mooi weer is, trekken mensen automatisch naar buiten”, aldus De Vries.

Reuring beneden, boven slapen

Elke groep van zeven bewoners heeft een eigen woonkamer, keuken, eetkamer en bovenverdieping met slaapkamers. “Dit is één van de weinige verpleeghuizen waar boven wordt geslapen: meestal is alles gelijkvloers omdat dit uit logistiek oogpunt gemakkelijk is voor de instelling,” zegt De Vries. “Maar mensen zijn hun hele leven gewend om boven te slapen. Structuur is belangrijk in het leven van mensen met dementie.

Om die reden vindt de ‘reuring’ beneden plaats. Mensen gaan pas naar boven als ze gaan slapen. Daar is het stil. Daarom slapen ze bij ons beter door, waardoor we de helft minder slaapmedicatie nodig hebben dan bij reguliere verpleeghuizen.” Ook psychofarmica worden bij Viattence veel minder gebruikt. “Onze visie is: we kijken waar de onrust vandaan komt en proberen die weg te nemen door de omstandigheden anders in te richten.”

Innovaties moeten zorgverleners ontlasten en comfort ouderen verhogen

Domotica en ICT

De Nieuwe Antoniehof is ruim voorzien van domotica en ICT-toepassingen. “De stortbak op de wc is een dummy: er zit geen water in maar een sensor. Bij het ‘doortrekken’ spoelt een modern systeem de wc door, maar klinkt het geluid van een ouderwetse stortbak.

Medewerkers bekijken zonder storen of hulp nodig is.
Medewerkers bekijken zonder storen of hulp nodig is.

Daardoor is het zelfstandig toiletgebruik hier hoger dan op andere locaties”, noemt De Vries als voorbeeld.Ook wordt er gebruik gemaakt van dynamische verlichting. Daarom is overdag het licht overal feller, terwijl ’s nachts op de badkamer gedempter licht aangaat om mensen niet te wakker te maken als ze naar de wc gaan. Elke kamer is voorzien van een Albireo-alarmunit met ingebouwde spreek-luistervoorziening, die onder andere kan worden geactiveerd door op een knop te drukken of te roepen. Bewegingssensoren registreren het als een bewoner uit bed stapt of iemand de kamer verlaat. In dat geval krijgt de dienstdoende medewerker een melding op zijn smartphone, kan daarop de camera op de betreffende gang aanklikken en op afstand bekijken wat er aan de hand is.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.