Open basisplatform voor ICT biedt flexibiliteit en inzicht

24 augustus 2018
Open basisplatform voor ICT biedt flexibiliteit en inzicht
eHealth

Met dit in het achterhoofd is het dan ook logisch dat informatie- of ICT-managers van zorginstellingen naarstig op zoek zijn naar de juiste software en naar manieren om die te integreren. Of het nu gaat om een elektronisch patiëntendossier, systemen voor de bedrijfsvoering of een domotica-systeem, veel zorgorganisaties stoeien met de vraag hoe applicaties en systemen het meest efficiënt kunnen worden ingezet.

Want hoe weet je als verantwoordelijk manager of je moet kiezen voor een geïntegreerd systeem - waarbij je maar een keer hoeft in te loggen (all-in-one oplossing) - of voor meerdere componenten die minder complex zijn en een betere gebruikerservaring bieden (best-of-breed oplossing)?

Ontwikkelingen die zorg beïnvloeden

Om het antwoord te vinden op deze vraag, moeten we allereerst kijken naar technologische, regelgevende, financiële en maatschappelijke ontwikkelingen die de zorg nu en in de toekomst beïnvloeden. Deze ontwikkelingen hebben immers ook invloed op de informatiesystemen van zorgorganisaties. Een greep uit die ontwikkelingen:

De cliënt wil de regie over zijn of haar eigen leven door bijvoorbeeld zo lang mogelijk zelfstandig te wonen en vrijheid te hebben. Dit komt onder meer tot uiting in de nieuwe wet Zorg en dwang. Deze wet gaat in op 1 januari 2020 en vermindert het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen in de ouderen-en gehandicaptenzorg.

De mantelzorger of de familie van de cliënt wil meer betrokken worden bij het zorgproces, zodat de veiligheid van de cliënt beter kan worden gewaarborgd.

De digitalisering verandert het zorglandschap in razend tempo. Apparaten worden slimmer en zijn verbonden met het internet (Internet of Things). De hoeveelheid data groeit en wordt steeds vaker en breder ingezet om tot nieuwe inzichten of betere sturing te komen. 

Het belang van een elektronisch cliënten- of patiëntendossier groeit. Binnenkort heeft iedereen een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) via het internet, waarmee een cliënt toegang heeft tot zijn of haar eigen gezondheidsgegevens.

Meer dan ooit wordt er gesproken over de kwaliteit van zorg en gestuurd op de uitkomst van het zorgtraject. Wat levert het op? Wat heeft men kunnen voorkomen? Hoeveel langer heeft de cliënt zelfstandig kunnen wonen?

Zorgorganisaties moeten steeds meer op de financiën letten. Ze verwachten dan ook geen eenmalige investeringen meer op het gebied van technologie, maar een service-variant (SaaS). Hierbij schaft de zorgorganisatie de software bijvoorbeeld niet aan, maar sluit men een contract per maand af. De aanbieder zorgt vervolgens voor de installatie, implementatie, onderhoud en het beheer.

[caption id="attachment_26673" align="alignright" width="420"]Cliënt willen zo lang mogelijk zelfstandig wonen en vrijheid hebben Cliënt willen zo lang mogelijk zelfstandig wonen en vrijheid hebben[/caption]

Techniek kan bijdragen aan het verbeteren van deze ontwikkelingen, het probleem is echter dat er steeds meer verschillende ICT-oplossingen voor alle bovengenoemde zaken op de markt beschikbaar zijn. Dit maakt het voor zorgorganisaties ook steeds moeilijker om de juiste keuze te maken en daarbij voor een goede integratie te zorgen. Doordat er zoveel verschillende ICT-toepassingen zijn en alles met elkaar in verbinding staat, is een all-in-one oplossing binnen de zorg eigenlijk onhoudbaar.

DE REGIE BEHOUDEN BIJ EEN ICT-ECOSYSTEEM IS BELANGRIJK

Leveranciersafhankelijk

Een best-of-breed oplossing met een basisplatform biedt wel uitkomst. Zie het als een keuze maken tussen Windows of Apple voor een computer of tussen Android en Apple voor een smartphone.