Eén uur tijdwinst per week door digitale vaardige professionals?

30 augustus 2019
Eén uur tijdwinst per week door  digitale vaardige professionals?

RegioPlus, een samenwerkingsverband van 14 regionale werkgeversorganisaties in Zorg en Welzijn, heeft momenteel drie hoofduitdagingen: het bevorderen van de instroom van zorgmedewerkers, het beter leren en opleiden van de zorgmedewerkers en het beter werken en behouden van mensen in de sector. Kunnen digitale vaardigheden bijdragen aan de aanpak van uitdagingen zoals de tekorten op de arbeidsmarkt?

Er stromen te veel mensen uit de zorg, ziet Jelle Boonstra, directeur van RegioPlus. De cijfers zijn zorgelijk. In het afgelopen jaar zijn er rond de 130.000 mensen ingestroomd en 100.000 uitgestroomd. Een deel is natuurlijk verloop, maar 10 procent van de werkzame personen verlaat de sector voor werk elders. 

“Er zijn allerlei redenen, zoals werkdruk, maar ook wordt vaak de vraag gesteld: brengt het werk waarom ik er voor gekozen heb? Veel administratieve lasten, te weinig capaciteit, te weinig tijd voor de cliënten. Ook veel mensen kiezen er voor om als ZZP-er te gaan werken om meer regie te krijgen over de inrichting van werk en privé.”

Digitale oplossingen

Er zijn digitale oplossingen die de werkdruk kunnen verbeteren. Zo hoorde Boonstra een idee van de werkvloer zelf: als je in Nederland een pakketje bestelt krijg je een track & trace code waardoor je precies kunt volgen waar je pakketje is en wanneer hij bezorgd wordt. Picnic heeft dat ook met haar boodschappenservice. 

“Het zou mooi zijn dat, als de cliënt digivaardig is, de cliënt of zijn familie kan zien of de thuiszorgmedewerker vertraging heeft of er al bijna is. Er wordt nu heel veel gebeld door cliënten die melden dat de thuiszorg er nog niet is. Een track en trace voor de thuiszorghulp. Mooi toch?”

Capaciteit vrijspelen

Boonstra denkt dat organisaties daarnaast veel meer aandacht moeten besteden aan het vrijspelen van capaciteit. Het verlagen van de werkdruk via verbetering van onder andere de digitale vaardigheden. 

“Als RegioPlus zien we dat belang en we nemen daar met onze regio’s ook verantwoordelijkheid in. Eén van onze regio’s, Utrechtzorg, loopt daarin voorop met een succesvolle pilot. Alle regio’s hebben nu aangegeven met dit thema aan de slag te willen gaan en het voorbeeldprogramma daarvoor te willen gebruiken. Wij onderzoeken ook hoe we de kennissite van ECP de komende jaren kunnen faciliteren zodat we ook naar andere zorgsectoren kunnen uitbreiden. “