Search
Close this search box.
Search

Slim met voeding

Is de diëtiste nog wel van deze tijd? Iedereen heeft wat met voeding en is er op zijn of haar manier mee bezig. Wat nuttig ik wel en wat laat ik staan? Hoe ga je als mens om met je voeding. Wel of geen dieet. Houd ik het bij in een dagboek of digitaal? Dankzij smartphones en internet lijkt de consument tegenwoordig wijzer dan de dokter. Maar data alleen vormen nog geen inzicht.

Wat dacht je van een DNA-test om je stofwisseling te bestuderen? Geef Habit, DNAFit of Saltro wat van je wangslijmvlies of een bloedmonster en zij vertellen hoe jouw lichaam reageert op alcohol, vitamines, koolhydraten en andere stoffen. Als je inlogt, ben je met een paar klikken bij het programma dat aan een database is gekoppeld. Daarna weet hoe je hoe je het gegeven advies in de praktijk kan brengen. Je zou denken: geen diëtist meer nodig.

Dat geldt ook bij het letten op je calorieën. Digitale voedseldagboeken en applicaties houden niet alleen met grote precisie de voedingswaarde van elke genuttigde maaltijd bij, ze tonen je ook wat je de rest van de dag nog kunt eten en drinken als je je doelstellingen wilt halen. Soms is het al voldoende om een foto van je bord te maken of de barcode van je sandwich te scannen.

Smartphone

Wie een smartphone heeft, lijkt wijzer dan de dokter. En de markt blijft groeien. Er komen steeds meer digitale gadgets bij. Zitten we in de toekomst allemaal bij de digitale dokter en diëtist? Zo snel zal het niet gaan, vermoedt Jolien Vijzelaar, diëtiste en voedingsdeskundige. Er moet nog het nodige gebeuren voordat een machine de expertise van de diëtist volledig overneemt. De DNA-diëtisten zijn hier een goed voorbeeld van.

Advies

Dat applicaties nu al een testuitslag geven en dat je op basis van je vetverbranding uitgebreid advies belooft, vind ik als columnist en vindt ook Vijzelaar opmerkelijk. Ja, het geeft bruikbare informatie, maar wij hebben geen idee hoe je alleen aan de hand daarvan een volledig voedseladvies zou kunnen geven. Vijzelaar stelt: een medisch expert herkent voorlopig makkelijker bijvoorbeeld allergische reacties dan een slim algoritme van een database.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Door
Lees ook
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.