Search
Close this search box.
Search

Zijn sociale robots de lifestyle coaches van de toekomst?

Je eigen gezondheid is een groot goed, dat geldt voor ieder mens. Zelf ben je één van de belangrijkste sleutels tot een gezond, gelukkig en succesvol leven. We kunnen door goed voor onszelf te zorgen, zo lang mogelijk gezond leven en soms zelfs ook weer gezond ‘worden’. Maar onze gezondheid staat continu onder druk als gevolg van keuzes in onze leefstijl en leefomgeving. Volgens de website van het RIVM is ongezond gedrag zelfs verantwoordelijk voor bijna 20 procent van de ziektelast. Kunnen sociale robots een uitkomst bieden door aan de preventieve kant van de zorg van meerwaarde te zijn?

De zorgkosten stijgen immers nog altijd en dienen tijdig te worden afgevlakt, voordat we een punt bereiken waarop de zorg straks onbetaalbaar wordt. Wat als robots ons kunnen helpen om dat mede te realiseren?

Een sociale robot zal je hoogstwaarschijnlijk in de komende jaren niet zelfstandig kunnen gaan genezen van een ziekte en lijkt vooralsnog vooral op sociaal vlak van betekenis te zijn. Ook op preventief vlak kunnen sociale robots van positieve invloed zijn door hun bijdrage aan een gezonde leefstijl. Het loont om mensen handvatten te geven in het navolgen van een gezonde leefstijl en een sociale robot heeft voldoende potentieel om dat te bieden. Het is belangrijk dat ook dit perspectief voldoende verkend blijft worden in de huidige zorgexperimenten met sociale robots.

Onbenut potentieel robots
Want goed voor jezelf zorgen, blijkt nog niet altijd zo gemakkelijk als het lijkt. Het vraagt om zelfdiscipline, kennis en vertrouwen. Als je niet weet wat goed of slecht voor je is, of als je te weinig support van jezelf of je omgeving krijgt, val je vaak snel weer terug in oude gewoonten. In dit soort kleine dingen zit een wellicht nog onbenut potentieel van sociale robots.

Het zijn als het ware ‘de kleine dingen’ die je helpen in het leven. Kleine dingen die net dat belangrijke stukje gedragsverandering in gang weten te zetten bij jezelf. Waarmee de robot je kan helpen om bestaande patronen te doorbreken en je helpt met het vormen van een juiste mindset. Ook hierbij geldt dat als je iets echt wilt en je kunt het jezelf inbeelden, je veel succesvoller zult zijn in het realiseren van je doel.

Robots kunnen helpen bij het verrijken van kennis en kunde maar ook in coaching. Dagelijks valt er nog zoveel te leren in het leven, ook over goed voor jezelf zorgen. Hoe logisch een gezonde leefstijl ook voor artsen mag klinken, er is bij heel veel mensen nog veel onwetendheid over wat dat überhaupt inhoudt. Om maar helemaal te zwijgen over hoe je zo’n gezonde leefstijl aanhoudt.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Door
Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.