Programma

Editie 05 2016
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht

Einde van de telco’s ?

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Gevraagd naar mHealth, vertelde ik vorige week dat we doen alsof mHealth en ook e-health een soort virtuele silo’s zijn, terwijl deze dingen gewoon in elkaar overlopen. Hebben we het bijvoorbeeld over mHealth als iemand in zijn eigen huis op basis van WiFi zijn mobiel gebruikt? Volgens mij zijn mHealth en eHealth ‘gewoon’ manieren om de gezondheid(szorg) te leveren aan mensen die daar behoefte aan hebben. Daarom praat ik liever over ‘digital health’, omdat het deel moet uitmaken van onze reguliere gezondheidszorg. Het moet niet van buiten komen, zoals tegenwoordig vaak gebeurt. Dit verhoogt niet alleen de kosten, maar maakt ook de interoperabiliteit lastiger.

We hebben geprobeerd om de impact te meten van de toegenomen connectiviteit en de bandbreedte, vanwege de enorme hoeveelheid data in de medische sector. Smartphones, Smart Watches, connected glucose contactlenzen en pleisters die continu vitale functies meten, staan voor de deur. In een tijdperk waarin de patiënt binnenkort meer data over hem/haarzelf kan genereren dan de professionals, meer en meer statistieken zal zien zoals hartslag, aantal stappen en dergelijke, denk ik echt dat dit zal exploderen.

Maar gaan we dat met ’torens en ‘masten doen’ of komt het uit de ruimte? De recente toename van initiatieven die beweren rond 2020 operationeel te zijn, moeten we serieus nemen.

Overal toegang tot gezondheid

Ik ben ervan overtuigd dat deze ontwikkeling grote kansen brengt voor de volksgezondheid. Vooral in landelijke gebieden, waar digitale gezondheidszorg het meest geschikt voor is. Daar is betrouwbaar internet simpelweg een must.

Internetdekking op elke vierkante centimeter van de wereld… Stel je eens voor wat voor impact dat zal hebben op de mondiale gezondheid, wanneer 3 tot 5 miljard mensen ergens in de komende 10 jaar online komen. Met een verdere ‘delokalisatie’ van de gezondheidszorg dankzij nieuwe technologie die alles op afstand kan regelen, is dat een grote kans.

Hebben we dan nog ‘telco’s? Nu al begint het aantal WhatsApp telefoongesprekken bij mij het aantal traditionele telefoongesprekken te overtreffen. En ja hoor, in het begin zal dit allemaal nog relatief duur zijn. Net als gesprekken met de satelliettelefoon dat waren, of de eerste mobiele telefoons. Maar er is een ‘ruimte-oorlog’ gaande en dus zullen de prijzen heel rap gaan dalen. De betrokken partijen zullen het denk ik ‘gratis’ aan gaan bieden, in ruil voor advertenties…
@lucienengelen

Geef een antwoord

Digitale zorg is van vandaag, niet van (over)morgen

Inloggen vereist

Om het hele artikel te lezen heeft u een abonnement nodig

Abonnement

Lees alle abonnementen al vanaf
€10,- per maand

Word abonnee

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen