Search
Close this search box.
Search

Ontlast zorgmedewerkers door systemen met elkaar te laten praten

Mensen in de zorg willen zorgen. Maar toenemende regeldruk maakt dat ze daar juist steeds minder tijd voor hebben. Door de proces- en informatiekant van de zorg beter in te richten, moet het lukken om weer tijd te winnen, was de gedachte achter Uniserver Zorgcloud. ‘We houden ons met niets anders bezig dan de zorg te ontlasten’, zegt Programma Manager Healthcare van Uniserver Marvin Hughes. Met een achtergrond in de zorg, weet hij als geen ander waar de behoeften liggen. Hij geeft 8 tips om de IT-infrastructuur van een zorgproces goed voor te bereiden.

De overheveling van de zorgtaken vorig jaar is in recordtijd doorgevoerd, en er vielen hierbij nogal wat slachtoffers. Naast de cliënten en patiënten, zijn dat bijvoorbeeld zorgmedewerkers en huisartsen, die hun administratieve taken enorm hebben zien groeien. Het ziekenhuis kreeg hierbij een grotere regierol. Maar de pijn zit bij de achterkant, doordat systemen niet met elkaar praten. En daar stokt de innovatie regelmatig. ‘Dat is jammer’, zegt Marvin Hughes, Programma Manager Healthcare Uniserver. ‘Want er zijn e-health oplossingen beschikbaar die die koppeling wel mogelijk maken. Maar dan moeten instellingen wel durven outsourcen. De tijd dat je dan met handen en voeten gebonden bent, ligt allang achter ons. En 1 op 1 outsourcen hoeft echt niet duurder te zijn dan iets in huis ontwikkelen. In het geval van een huisarts, moet hij/zij zich vaak aanpassen bij een werkwijze van een ziekenhuis. De oplossing zit hem erin dat hij een koppeling maakt naar beide systemen, dat van hem of haarzelf en van het ziekenhuis. Dat is mogelijk. Maar dan moet je het wel goed voorbereiden en inrichten.’

8 Tips voor een gedegen fundament van een zorg IT-infrastructuur:

  1. Zorg voor een goede bewerkersovereenkomst.  Hier bestaan standaarden voor, onder meer opgesteld door Nictiz. Bepaal dat de opdrachtgever eigenaar van de data blijft. En bereid alles goed voor, zodat zorgen hierover bij de Raad van Bestuur worden weggenomen.
  2. Stel een exit-strategie vast. Het punt dat nogal eens wordt vergeten. Maar als er afscheid genomen moet worden, is het goed om hierop terug te kunnen vallen.
  3. Op het moment dat er een app o.i.d. ontwikkeld wordt, zorg dan dat deze toekomstbestendig is. Houd bijvoorbeeld rekening met overschakeling van zorg
    naar een andere instelling, of de eisen die gesteld moeten worden aan beeldkwaliteit, bijvoorbeeld bij een echo. Bepaal wat de cliënt/patiënt met de informatie wil doen. Gaat het om chronisch zieken die op afstand geholpen moeten worden? Of om het maken van afspraken bij de huisarts? Iedere situatie vraagt om een andere eisenset.
  4. Bezoek regionale initiatieven. Regionaal gebeurt er vaak meer dan gedacht. Zo zijn
    er bijeenkomsten voor huisartsen en andere zorginstellingen. Vraag hier naar ervaringen van anderen, zodat niet twee keer hetzelfde wiel wordt uitgevonden.
  5. Kijk uit voor lock-in. In ons geval zorgen wij ervoor dat een leverancier altijd vervangbaar is. Op die manier voorkomen wij dat klanten gebonden worden aan één leverancier.
  6.  Wees realistisch in de aanpassing die de vernieuwing vraagt. Moet er veel gebeuren? Voer dan de innovatie gefaseerd in. Maak een realistische planning, want je kunt niet alles op de schop gooien. Dat is teveel voor cliënten/patiënten én voor personeel.
  7. Wees realistisch in de wensen die je neerlegt. De zorg verandert zeer snel. Dus houd rekening met krimp of groei. Dan is het belangrijk dat een IT-systeem gemakkelijk kan up- of down-scalen. Daarmee is de oplossing vaak ook meteen ef ciënter en goedkoper.
  8. Overleg met alle stakeholders: bestuur, MT, zorgmedewerkers én patiënten. Richt een projectteam in, dat het project begeleidt.
admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
pandemie
Inzet AI en analytics nodig bij voorbereiding op volgende pandemie
wearable
Gezondheidsinformatie uit zweet halen met wearable
zwanger
Reinier de Graaf schaft meerdere BirthVR-brillen aan
AI ethiek Vici
Vici-beurs voor onderzoek naar ethische AI
Apple Vision Pro
Eerste operaties uitgevoerd met de Apple Vision Pro
app
Selfies helpen bij depressiedetectie
medische data
Health Data Space Amsterdam faciliteert (her)gebruik medische data
STAR-SHL
Laboratoriumgegevens op weg naar databeschikbaarheid
onderzoek
Analyse declaratiedata brengt zorg beter in beeld  
EHDS
Voorlopig politiek akkoord over EHDS
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.