Search
Close this search box.
Search
Door | Nictiz

Samenwerking: de kracht van het eHealth Netwerk

Think globally, act locally: dit is het fundament van het eHealth Netwerk (eHN): het belangrijkste EU-beslisorgaan inzake digitale uitwisseling van zorggegevens. Elk EU-land heeft vergelijkbare uitdagingen op het gebied van gegevensuitwisseling. Internationale samenwerking leidt tot snellere implementatie, breder inzetbare standaarden en de mogelijkheid om onderling kennis en ervaringen te delen.

Nederland zit momenteel het eHN voor, een platform waarin de ministeries van volksgezondheid in de EU samenwerken. Doel is grensoverschrijdende uitwisseling van zorginformatie mogelijk maken. In de EU is gezondheidszorg vooral een nationale aangelegenheid. Maar de EU-landen beseffen dat sommige vraagstukken beter samen kunnen worden aangepakt. Problemen zijn vergelijkbaar, de meeste landen gebruiken dezelfde internationale standaarden voor hun oplossingen en er is nog veel te doen. 

Sleutel is samenwerking

Een belangrijk uitgangspunt is schaalvergroting. De sleutel ligt in het samen realiseren van universele oplossingen voor elk EU-land, die flexibel genoeg zijn om ook landelijk te worden ingezet. Met financiering en de organisatie van platforms biedt het eHN mogelijkheden tot samenwerking op het gebied van e-health en interoperabiliteit. Verder wordt Europabreed gewerkt aan afsprakenstelsels op het gebied van internationale uitwisselbaarheid, security, privacy en kwaliteitsnormen. 

Naast specificaties, handreikingen en aanbevelingen die de uitwisseling van gezondheidsinformatie stimuleren, stelt het eHN concreet richtlijnen op voor:

• De minimale set van gemeenschappelijke gegevens die onderdeel moeten zijn van patiënt-samenvattingen die EU-landen uitwisselen (Patient Summary);

• Methoden om het gebruik van medische informatie voor volksgezondheid en medisch onderzoek mogelijk te maken (secondary use);

• Gemeenschappelijke identificatie- en authenticatiemaatregelen om gegevens in grensoverschrijdende gezondheidszorg veilig en betrouwbaar te kunnen uitwisselen. 

Ondersteunende platforms

Het eHN heeft twee adviserende en ondersteunende platforms. De eHN Subgroup on Semantics en de eHN Subgroup on Technical Interoperability stellen strategische én praktische adviezen op en werken deze uit. Dit ter adoptie door de gezamenlijke ministeries van volksgezondheid in de EU. Nictiz neemt deel aan de Subgroup on Semantics en levert met Vincent van Pelt de voorzitter van de Subgroup on Technical Interoperability. 

Beide subgroepen bestaan uit door lidstaten afgevaardigde specialisten en experts op diverse vakgebieden. Zij ondersteunen het eHN bij het bereiken van besluiten, strategieën en maatregelen op het gebied van technische kwesties en om groei en innovatie van het EU-e-gezondheidslandschap te vergemakkelijken. 

De eHealth Network Subgroup on Semantics heeft bijdragen geleverd aan onder meer uitbreiding van specificaties voor de International Patient Summary die al tussen landen in de EU kan worden uitgewisseld. Recent is gewerkt aan het opstellen van de minimale gegevensset voor de realisatie van het EU Digitaal Covid Certificaat (zie kader). 

Het belangrijkste doel van de eHealth Network Subgroup on Technical Interoperability is het opstellen en beheren van technische afspraken rondom veilige en traceerbare uitwisseling van gezondheidsgerelateerde informatie. 

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Innovation Partner
Door
Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.