Search
Close this search box.
Search

Telemonitoring bij hartklachten: TeleCheck-AF

In dit artikel staan we stil bij het Citrienprogramma e-health. In dit landelijke programma werken Nederlandse umc’s samen aan opschaling van bewezen e-health toepassingen. De NFU-visie op e-health vormt hierbij de leidraad. Er zijn drie telemonitoring-projecten, die bij alle umc’s worden opgeschaald. Daarnaast zijn er partnerprojecten, die bij één of enkele umc’s worden opgeschaald. UMC’s proberen bij deze initiatieven samen op te trekken met regionale ziekenhuizen en andere partners. Ditmaal kijken we naar telemonitoring bij hartklachten.

Aangewakkerd door de COVID 19-pandemie, begon het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (MUMC+) in april 2020 met het project ‘TeleCheck-AF’ als onderdeel van Telemonitoring bij Hartklachten. TeleCheck-AF is erop gericht om patiënten met boezemfibrilleren middels digitale zorg op afstand te behandelen. Het project bestaat uit een drietal componenten:

  1. Een teleconsultatie: te weten een telefonisch consult of beeldbellen met de patiënt (‘Tele’).
  2. Het op afstand monitoren van hartritme en hartslag middels een app voor op de eigen smartphone van de patiënt (‘Check’).
  3. Geïntegreerde behandeling van boezemfibrilleren (‘AF’).

Aanpak

In het begin van het TeleCheck-AF project werden patiënten die gepland waren voor een teleconsultatie en in aanmerking kwamen voor het gebruik van de app door de behandelend arts aangemeld bij een TeleCheck-case manager. Patiënten werden vervolgens zeven dagen voorafgaand aan de teleconsultatie telefonisch door deze case manager benaderd.

De case manager verschafte informatie over de app en het gebruik ervan en stuurde vervolgens een email met een aanmeldcode en instructies hoe de app te downloaden. Na 24 uur checkte de case manager nog eens of het gelukt was de app correct te activeren. De patiënt kon vervolgens zeven dagen lang meten en tijdens de teleconsultatie waren de uitslagen via een beveiligde cloud toegankelijk voor de behandelend arts.

Doorontwikkeling

Tegenwoordig is het zo dat er een koppeling bestaat met het elektronisch patiëntendossier (EPD). De behandelend arts vraagt gemakkelijk via het EPD een voorschrift voor de app van 7, 30 of 180 dagen aan. Deze aanvraag komt vervolgens in de lijst van de case manager te staan, die aanmeldcodes en instructies naar de patiënten verstuurt.

In het geval van problemen kan een gebruiker telefonisch contact met de casemanager opnemen. Na het aflopen van het voorschrift komen de uitslagen automatisch in het EPD terecht, waar ze voor alle betrokken zorgverleners inzichtelijk zijn. Deze aanpak fungeert als volwaardige vervanging van het reguliere consult op de polikliniek cardiologie in combinatie met een elektrocardiogram (ECG) of Holter-onderzoek (24-, 48- of 168-uurs ECG).

Opschaling

Sinds april 2020 werden er 1390 patiënten met een leeftijd tussen 19 en 92 jaar behandeld volgens de TeleCheck-AF aanpak. In totaal werden er 2385 voorschriften uitgeschreven, waarvan er 2209 (92.6%) daadwerkelijk geactiveerd werden. Zowel in 2020 als 2021 werd er dus volop gebruik gemaakt van deze aanpak, met 61-161 nieuw geactiveerde voorschriften per maand.

Implicaties praktijk

Tot voor kort werden deze voorschriften echter niet vergoed door de zorgverzekeraar. In Nederland is het namelijk zo dat ziekenhuiskosten uitbetaald worden op basis van DBC’s: diagnose-behandelcombinaties. Een DBC is een pakket aan zorgactiviteiten die veelvoorkomend zijn bij een specifieke zorgvraag, zoals behandeling van boezemfibrilleren.

De prijs van een DBC wordt vervolgens bepaald op basis van de kosten van een gemiddelde behandeling voor boezemfibrilleren. Bepaalde zorgactiviteiten, zoals een Holter, zorgen voor een verzwaring van de DBC en dus krijgen ziekenhuizen deze kosten vergoed. Deze verzwaring ontbreekt echter wanneer er gebruik wordt gemaakt van TeleCheck-AF.

Daarom zijn het MUMC+ en zorgverzekeraars met elkaar om tafel gaan zitten en is, samen met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de facultatieve prestatie TeleCheck-AF (Prestatiebeschrijvingbeschikking Facultatieve prestatie ‘Telecheck atriumfibrilleren’ – TB/REG-21679-01.1 in het leven geroepen.

Met zo’n facultatieve prestatie kunnen zorgverzekeraars en zorgaanbieders sinds 2021 afspraken maken over nieuwe initiatieven die (vooralsnog) lastig te bekostigen zijn met de reguliere DBC’s en kan ook zorg geleverd worden die anders niet in de bekostiging past.

De facultatieve prestatie maakt het dus mogelijk dat alle mensen die voor boezemfibrilleren onder behandeling zijn in het MUMC+ de app voor hartritme en hartslag rondom een geplande teleconsultatie kunnen gebruiken. Hierdoor neemt het aantal ECG’s en Holter-onderzoeken per zorgtraject substantieel af en kunnen fysieke afspraken op de polikliniek vervangen worden door teleconsultaties. Dit bespaart tijd en kosten voor zowel ziekenhuis als patiënt.

Blik op toekomst

Nu de facultatieve prestatie tussen het Maastricht UMC+ en zorgverzekeraar VGZ succesvol is beklonken, is het voor andere regio’s en andere verzekeraars makkelijker mogelijk om dit ook voor hun patiënten beschikbaar te krijgen. Vertaald naar heel Nederland zouden naar schatting twee derde van de 140.000 patiënten met hartritmestoornissen op deze manier behandeld en geholpen kunnen worden. Deze facultatieve prestatie kan de reikwijdte en de impact van het project over heel Nederland vergroten.

Referenties

1 Lees meer over de Facultatieve prestatie ‘Telecheck atriumfibrilleren’: link

  • Pluymaekers NAHA, Hermans ANL, van der Velden RMJ, den Uijl DW, Vorstermans B, Buskes S et al. On-demand app-based rate and rhythm monitoring to manage atrial fibrillation through teleconsultations during COVID-19. Int J Cardiol Heart Vasc. 2020. Doi: 10.1016/j.jicha.2020.100533.
  • Pluymaekers NAHA, Hermans ANL, van der Velden RMJ, Gawalko M, Den Uijl DW, Buskes S et al. Implementation of an on-demand app-based heart rate and rhythm monitoring infrastructure for the management of atrial fibrillation through teleconsultation: TeleCheck-AF. Europace. 2020. Doi:10.1093/europace/euaa201.
  • Van der Velden RMJ, Hermans ANL, Pluymaekers NAHA, Martens H, Buskes S, Crijns HJGM et al. Coordination of a remote mHealth infrastructure for atrial fibrillation management during COVID-19 and beyond: TeleCheck-AF. International Journal of Care Coordination. 2020. Doi:10.1177/2053434520954619.
  • Van der Velden RMJ, Hermans ANL, Pluymaekers NAHA, Martens H, Buskes S, Crijns HJGM et al. Coordination of a remote mHealth infrastructure for atrial fibrillation management during COVID-19 and beyond: TeleCheck-AF. International Journal of Care Coordination. 2020. Doi:10.1177/2053434520954619.
admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.