Search
Close this search box.
Search
Door | Cisco

Videoconsult moet vaste waarde in zorgsysteem worden

Corona heeft een videoconsult in de zorg normaal gemaakt, maar het is zeker nog geen gemeengoed. In het begin van de crisis werden bestaande oplossingen voor videovergaderen en samenwerken noodgedwongen massaal opgeschaald. Oplossingen specifiek voor de zorg waren er echter in beperkte mate. Het gebrek hieraan kan de adoptie van het videoconsult tegenhouden. Reden voor Avit en Cisco om begin 2021 Video Consult voor healthcare te introduceren.

Het gebruik van videoconsulten en telemonitoring is in de eerste helft van 2021, vergeleken met dezelfde periode in 2020, flink gegroeid, zo bleek in oktober uit de factsheet van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Alleen al in het eerste kwartaal van 2021 werden in totaal bijna dubbel zoveel videoconsulten uitgevoerd dan gemiddeld per kwartaal in 2020. In totaal werden dit jaar tot nu toe ongeveer 30 procent van alle poliklinische consulten digitaal uitgevoerd.



Het lijkt een trendbreuk met de traditionele benadering van routinematige medische bezoeken in Nederland, die decennialang niet veel veranderde. Afspraken worden handmatig gemaakt en afspraakherinneringen worden uit privacyoverwegingen via reguliere post verzonden. In Nederland moeten mensen 30 minuten of langer reizen naar het dichtstbijzijnde medisch centrum of ziekenhuis. Daar moeten ze zich melden bij een receptioniste en vervolgens een onbekende hoeveelheid tijd in de wachtkamer doorbrengen.



Inefficiënt proces


Mensen weten niet hoe lang ze afwezig zullen zijn van hun werk of hoe lang ze kinderopvang nodig zullen hebben. Afhankelijk van de aard van de afspraak kunnen ze nerveus zijn wanneer ze alleen wachten of socializen met andere zorgontvangers die mogelijk besmettelijk zijn. Aan het einde van hun bezoek is het gebruikelijk dat een patiënt een nieuwe afspraak moeten maken met de receptioniste – terwijl de behandelaar aantekeningen dicteert. 
Dit proces is inefficiënt en niet gebruiksvriendelijk. Als IT-professional met ruime ervaring in de sector heb ik deze behandeling als zorgontvanger altijd opzienbarend gevonden en wilde ik deze al lang verbeteren door het inzetten van technologie. De coronapandemie bood een onverwachte kans om precies dat te doen. Het zoeken naar manieren om tijdens de pandemie geneeskunde op afstand naar Nederlandse patiënten te brengen, legde de beperkingen bloot in de manier waarop routinematige doktersbezoeken werden afgehandeld, zelfs in de beste tijden.



Ondersteunen digitale versnelling


Reden voor Avit om samen met Cisco begin dit jaar een toepassing te introduceren die de digitale versnelling op het gebied van videoconsulten moet ondersteunen. Avit Video Consult met Cisco WebexNetwerk integrator (zie ook kader ‘Hoe het werkt’) is een op video gebaseerd consultatieplatform op afstand, waarvoor behandelaars en hun zorgvragers niet hoeven te worstelen met IT. Het vereenvoudigt het proces en elimineert barrières door een unieke en veilige URL te genereren waarop zorgontvangers klikken om een ​​medisch consult op afstand te starten zonder extra software te installeren of hun apparaat te configureren. Dit kan een desktop of laptop, smartphone of tablet zijn.



De pandemie dwong medische professionals tot een focus op zorg op afstand. We reageerden op deze plotselinge behoefte en werkten daartoe samen met Cisco’s Digitale Versnelling Nederland (DVN)-initiatief om Avit Video Consult van een eerste build in juni 2020 naar een werkende versie in september 2020 te brengen. De investering van Cisco hielp de uitrol en pilot van de oplossing in Nederland te versnellen.



Geen noodoplossing


Maar de zorgmarkt is gericht op zorgontvangers, niet op nieuwe technologieën, en verandert daarom langzaam. Het risico bestond dat de professionals Avit Video Consult als een noodoplossing zouden beschouwen. Daarom hebben we met de hulp van Cisco CX drie maanden durende proefprojecten ontwikkeld met workshops, interactieve sessies en andere tools die gebruikers in de gezondheidszorg helpen om de functies van onze oplossing te benutten.
Met deze pilots hebben we zorginstellingen laten zien dat telegeneeskunde niet meer weg te denken is. Wanneer we de pandemie voorbij zijn, kunnen oplossingen zoals Avit Video Consult Nederlandse ziekenhuizen en medische centra helpen de door corona ontwikkelde achterstand weg te werken. Daarna wordt videoconsulting hopelijk een vaste waarde in ons zorgsysteem.



Eenvoud


We hebben Avit Video Consult gebouwd met eenvoud in gedachten. In plaats van zorgaanbieders te vragen om een ​​telegeneeskunde-workflow samen te stellen met verschillende applicaties, hebben we een white label-oplossing gebouwd als een add-on die werkt met hun bestaande technologie. Onze click-and-connect-oplossing heeft ingebouwde beveiligings-, privacy- en onderhoudsfuncties.



Een behandelaar wil ook niet dat het geluid wegvalt wanneer een arts een medicijn voorschrijft of dat de video overschakelt naar een lage resolutie omdat ze een röntgenfoto laten zien. En je wilt zeker niet dat een vreemde een privéconsult hackt. Dit beveiligde platform neemt die zorgen weg. Avit Video Consult zit tussen én integreert het videosamenwerkingsplatform van onze klanten en EPD-systemen. We hebben het ontworpen om een ​​persoonlijk bezoek aan het kantoor van een beoefenaar na te bootsen.



Buiten landsgrenzen


We hebben inmiddels ook contact opgenomen met het team van Cisco in Noorwegen. Daar moeten zorgontvangers die in afgelegen gebieden wonen vaak lange afstanden afleggen om hun behandelaars te zien, en dat is een perfecte use case voor Avit Video Consult. Ons doel is om Avit Video Consult buiten onze landsgrenzen te brengen en Noorwegen zou een geweldige plek zijn om uit te breiden.



We hebben het gevoel dat we de cyclus van het ineffectieve, inefficiënte model voor de zorgmarkt hebben beïnvloed. We hopen daadwerkelijk een verschil te kunnen maken in de cure en care sector.

Hoe het werkt

Avit Video Consult is ontwikkeld door Avit en Cisco en financieel mogelijk gemaakt door het Digitale Versnelling Nederland-programma van Cisco. Dit investeringsprogramma is erop gericht digitalisering van de Nederlandse economie en maatschappij te stimuleren. De videodienst is begin 2021 gelanceerd in Nederland en wordt nu uitgerold in landen zoals Noorwegen. 

De dienst moet het voor behandelaar en zorgvrager mogelijk maken om digitale consulten veilig, device-onafhankelijk, efficiënt en persoonlijk op te zetten binnen de Webex-omgeving van Cisco. Er is ook een pre-consult check, waarbij de apparatuur en de verbinding worden getest voor een optimaal videoconsult. Vervolgens komt de zorgvrager in een persoonlijke virtuele wachtruimte. De behandelaar ziet in een overzichtelijk dashboard wie de pre-check heeft doorlopen. Het videoconsult kan hierna starten. 

Hein Dekkers, Director DVN Cisco Nederland: “Het afgelopen jaar heeft de pandemie de digitale transformatie versneld, de behoefte om diensten virtueel aan te bieden is geen optie meer maar een vereiste. Met het aanbod van Avit Video Consult biedt Avit een oplossing voor deze noodzaak. Ook de zorgsector transformeert met grote snelheid en een oplossing als deze is nodig om passende zorg te blijven bieden in een maatschappij waarin zorg verlenen en zorg vragen elkaar steeds minder vaak fysiek ontmoeten. Een ontwikkeling die acuut vraagt om de innovatieve oplossing die Avit nu biedt. En bovendien een project dat perfect aansluit bij ons DVN-programma.”

Evert Smit, Sector Unit Manager Healthcare bij Avit: “Cisco is al jaren een betrouwbare partner. We zijn dan ook verheugd dat we als onderdeel van het DVN-investeringsprogramma de kans hebben gekregen om dit platform te realiseren. Niet in het minst omdat we uit de zorgsector veelvoudig vernemen dat er grote behoefte is aan een veilig, betrouwbaar en volledig geïntegreerd videoconsultplatform met maximale flexibiliteit. Met onze oplossing kunnen we aan deze vraag voldoen.”

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Innovation Partner
Door
Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.