Programma

Redactieraad

Tip hier de redactie

Volg Lea Bouwmeester

Twitter LinkedIn Lea Bouwmeester

Lea Bouwmeester

Voorzitter redactieraad ICT&health, adviseur, spreker: health digitalisering en inclusie.

Lea Bouwmeester is voorzitter van de ICT&health redactieraad. Het stokje heeft ze in januari 2018 van Lucien Engelen overgenomen die deze rol 3 jaar met trots heeft vervuld. Beiden geloven in de maakbaarheid van de zorg in Nederland, met samenwerking en technologie als middel en de patiënt in het middelpunt als doel. Dan wordt het echter wel tijd voor een patiëntenrevolutie. De mondige consument moet ook als patiënt mondig worden.

Technologie middel tot doel
Na 10 jaar in de politiek in de Tweede Kamer (voor de PvdA) valt het mij enorm op dat er zoveel energie in de zorg zit. De wil om patiënten centraal te zetten. ‘Ik kom mensen tegen die willen, met visie en drive. Maar het is ook weerbarstig om te komen waar je wilt zijn. We moeten van het wat naar het hoe. En ik merk dat het zorgsysteem extreem ingewikkeld is. Ik merk tot mijn schrik dat ik één van de weinigen ben, die het nog snapt. Dus ik ben blij dat ik als een soort ‘verbindingsofficier’ mensen met goede projecten op weg kan helpen.

Technologie is wat dat betreft een echte gamechanger. Het kan in potentie helpen in alle aspecten van de zorgketen. Het maakt het zware werk van de verpleegkundige makkelijker, het beperkt administratieve lasten, het faciliteert specialisten bij het stellen van diagnoses en het helpt patiënten om minder tijd als patiënt te leven en meer als mens te leven.”

Lea Bouwmeester was namens de Partij van de Arbeid van 30 november 2006 tot 23 maart 2017 lid van de Tweede Kamer, waar zij woordvoerder zorg was met de specialismen: ziekenhuizen, kwaliteit en veiligheid, patiënten zeggenschap, innovatie, e-health, zorgstelsel, financiering en toezicht.

Zij volgde een opleiding tot sociaal-juridische dienstverlening aan de Hogeschool van Amsterdam en was bij haar aantreden het jongste Kamerlid van haar fractie. En volgde diverse studies aan Nyenrode.

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen