Nieuwe studies naar inzet slimme data, samen beslissen

26 november 2019
Arts-in-gesprek-met-patient
AI
Nieuws

Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) en Tilburg University werken intensief samen in het onderzoeksproject We Care. De twee hoofdlijnen van de acht studies binnen het project zijn gedeelde besluitvorming en slim gebruik van data. Het doel is verbetering van de zorg voor patiënten. Het programma loopt tot 2023.

We Care komt voort uit een samenwerkingsovereenkomst tussen het ziekenhuis en de universiteit uit 2018, om onderzoek te verdiepen en te verbreden. Jaarlijks stellen het ETZ en Tilburg University een half miljoen euro beschikbaar voor de diverse studies, die vooralsnog meestal één jaar duren. Bij alle studies op het gebied van samen beslissen en slimme data-toepassingen zijn een medisch specialist van het ziekenhuis en een onderzoeker van de universiteit betrokken.

Experiment TopZorg

Wetenschappelijk onderzoek is al jaren een belangrijk aandachtsgebied in het ETZ, mede dankzij de behaalde resultaten binnen Experiment TopZorg, stelt Bart Berden, voorzitter Raad van Bestuur ETZ. “We willen de successen die we met TopZorg bereikt hebben, voortzetten en met We Care de patiëntenzorg verder verbeteren, weer gestoeld op wetenschappelijk onderzoek.”

De samenwerking past volgens hoogleraar Jantine Schuit van Tilburg University goed binnen het Impactprogramma Enhancing Health and Wellbeing van de universiteit. Doel van het programma is samen met maatschappelijke partners onderzoek te doen dat de samenleving verder brengt. “De samenwerking met het ETZ maakt het mogelijk samen onderzoek te doen op het terrein van de organisatie van de zorg, de verbinding tussen preventie en zorg en de doelmatigheid daarvan.”

Samen beslissen

De patiënt krijgt binnen de gezondheidszorg steeds meer de regie over zijn eigen behandeling en wordt gezien als gesprekspartner in de spreekkamer van de medisch specialist. Mede daarom is bij We Care gekozen voor het thema ‘Gedeelde besluitvorming’, vaak ook ‘Samen beslissen’ genoemd.

Zo gaat een van de studies over communicatie tussen arts en patiënt en hoe gedeelde besluitvorming dat kan verbeteren. In een ander onderzoek wordt het zorgpad ‘Vrouwen met hartklachten’ in kaart gebracht. Op basis daarvan wordt een keuzehulp ontwikkeld die patiënt en zorgverlener helpt bij het samen uitstippelen van het gewenste behandeltraject.

Slimme data

Datawetenschap en kunstmatige intelligentie (AI) is het andere hoofdthema binnen We Care. “Het ziekenhuis heeft met alle geregistreerde patiëntengegevens in het elektronisch patiëntendossier een schat aan data”, zegt Berden. “Onderzoekers van Tilburg University hebben de kennis om deze data te analyseren en te vertalen naar voorspellende modellen.”

Zo wordt AI-technologie bijvoorbeeld ingezet bij de behandeling van hersentumoren. Nu baseert een hersenchirurg de keuze voor het type operatie vooral op scans van de hersenen en eerdere praktijkervaringen. Zo schat hij vooraf in wat de effecten van de operatie zijn. Nieuwe kunstmatige intelligentietechnieken laten mogelijk vooraf zien hoe bepaalde operaties voor een patiënt uitpakken.

Een ander We Care-onderzoek betreft het toepassen van data op radiologische beelden. Het beoordelen van CT-beelden door radiologen is arbeidsintensief en relatief foutgevoelig. Met technologie en algoritmes voor patroonherkenning wordt de zorg voor radiologiepatiënten versneld en dus uiteindelijk verbeterd, zo is de verwachting

Inzet nieuwe technologie

Het ETZ komt regelmatig in het nieuws met toepassing van nieuwe technologie. Afgelopen augustus werd bekend dat chirurgen van het ziekenhuis de MicroSoft HoloLens inzetten om met behulp van augmented reality een operatie beter voor te bereiden. In april nam het ETZ een nieuw robotsysteem in gebruik voor het transport van bloedmonsters binnen het ziekenhuis. Een maand eerder begon het ETZ met de inzet van videobrillen om patiënten zich voorafgaand aan een operatie te laten ontspannen en om afleiding te geven bij pijnbehandelingen.