Chirurgen ETZ bereiden zich met hologram voor op operatie

15 augustus 2019
Hololens
Innovatie
Nieuws

Het is de chirurgen van het ETZ gelukt om een hologram te projecteren op een lichaamsdeel. Dat is mogelijk door een doorontwikkeling van speciale software door Annabel Groenenberg (22). Zij studeert technische geneeskunde aan de Universiteit Twente en loopt stage in het 3D-lab van de Tilburgse chirurgen.

Speciale software herkent een lichaamsdeel automatisch, en legt dan een hologram over het lichaam heen. Daardoor kan de chirurg in het lichaamsdeel kijken, zonder te snijden. De nieuwe techniek is voor het eerst met succes toegepast bij een hand van een patiënt.

Voor het bestuderen van het hologram gebruiken de chirurgen de Microsoft HoloLens. De Hololens is een smartglass met daarin een complete Windows 10 computer en een groot aantal sensoren. De glazen van de bril functioneren als beeldschermen waar beelden op geprojecteerd kunnen worden. Op deze manier ontstaat een gemengd beeld van werkelijkheid en levensechte hologrammen.

Speciale software

Door kort voor de operatie met deze bril het geprojecteerde hologram van het te opereren lichaamsdeel te bekijken, krijgen de artsen beter en sneller zicht op wat ze precies moeten doen.

De artsen maken tijdens de operatie gebruik van augmented reality. Eerst wordt een CT- of MRI-scan gemaakt van het te behandelen lichaamsdeel. Daarna worden die beelden gecombineerd tot een compleet hologram. Groenenberg ontwikkelde hiervoor speciale software en zij verdiepte zich in de mogelijkheden van de HoloLens. Het lukte haar om software te koppelen met CT-beelden. Die beelden worden vervolgens op de patiënt geprojecteerd zodat de chirurg met de HoloLens door de patiënt ‘heen kan kijken’.

Hogere concentratie, aandacht door Hololens

Vorig jaar voerden chirurgen van het Erasmuc MC proeven uit met augmented reality bij complexe operaties. Zij gebruikten de Hololens als navigatiesysteem voor het lokaliseren van hersentumoren. Dit zorgde voor een verhoogde concentratie en aandacht van de chirurg, terwijl ook de ergonomische omstandigheden verbeterden. Op basis van MRI-scans maakten de onderzoekers in het Erasmus MC een 3D model van de hersenen en de tumor. Dit model werd omgezet naar een hologram en ingeladen in de Hololens.

2017 werd er tijdens de ICT&health Experience congres op dit gebied een demonstratie gegeven.