Online platform Hersenonderzoek.nl telt ruim 13.000 deelnemers

2 augustus 2018
Oude-man
Onderzoek
Nieuws
Het online platform werd in september 2017 gelanceerd. Het VUmc Alzheimercentrum is initiatiefnemer en uitvoerder van Hersenonderzoek.nl. Het platform wordt gesteund door de Hersenstichting, Alzheimer Nederland, ZonMw en Stichting Gieskes-Strijbis Fonds. Een vergelijkbaar platform voor mensen met Parkinson is ParkinsonNEXT. Mensen met de ziekte van Parkinson, hun naasten, zorgverleners en onderzoekers kunnen sinds juni hier terecht. ParkinsonNEXT moet de drempel verlagen voor mensen met Parkinson en andere betrokkenen om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek en innovatieprojecten.

Online platform versnelt onderzoek hersenziekten

Het doel van Hersenonderzoek.nl is om onderzoek naar hersenziekten te versnellen. Wereldwijd is er een groot tekort aan gezonde mensen en patiënten die deelnemen aan hersenonderzoek. Hierdoor lopen onderzoeken vertraging op en laten oplossingen voor hersenziektes langer op zich wachten. Nederland telt op dit moment 260.000 dementiepatiënten. Mede door de vergrijzing zal dit aantal de komende decennia verdubbelen tot meer dan een half miljoen. Er is er nog geen geneesmiddel, maar onderzoek naar nieuwe behandelingen moet de sleutel zijn voor een oplossing voor dementie. Voor dat wetenschappelijk onderzoek zijn – naast financiële middelen – veel deelnemers nodig. Wereldwijd wordt hard gezocht naar een oplossing voor hersenziekten zoals dementie, maar ook parkinson en MS, zo schrijft de Hersenstichting. Daarvoor is onderzoek essentieel. Hersenonderzoek.nl moet de ontwikkeling van nieuwe behandelingen versnellen door het matchen van de juiste deelnemers met de juiste onderzoeken op één nationaal platform.

Zelf kiezen voor soort studie

Wanneer mensen zich opgeven via Hersenonderzoek.nl worden zij op de hoogte gehouden van hersenonderzoek in Nederland. Men kan zelf kiezen aan welk onderzoek men mee wil doen en is dus tot niets verplicht. Door deel te nemen aan hersenonderzoek helpt men mee een oplossing te vinden voor dementie en andere hersenziekten. Op het platform wordt ook informatie gegeven over hoe mensen hun hersenen gezond kunnen houden. Zo wordt er advies gegeven over hoe men door middel van leefstijl, dieet en oefeningen de gezondheid van hun hersenen kunnen verbeteren.

Behoefte aan online register

Prof. dr. Philip Scheltens, directeur van het VUmc Alzheimercentrum, stelde bij de lancering van het platform vorig jaar: “We introduceren Hersenonderzoek.nl, omdat er behoefte is aan een online register waar onderzoekers geschikte deelnemers kunnen werven en selecteren, waardoor het dementieonderzoek zal versnellen." Geschikte deelnemers zijn niet alleen patiënten met een hersenziekte, maar vooral ook gezonde mensen. Deze groep wordt momenteel niet goed bereikt volgens Scheltens. “Op hersenonderzoek.nl proberen we bepaalde vooroordelen over hersenonderzoek weg te nemen. Zo wordt deelname aan hersenonderzoek vaak geassocieerd met een MRI-scanner. Dit is echter niet altijd nodig. Hersenonderzoeken komen in vele soorten en maten; van een online geheugentest vragenlijst tot een hersenscan op een locatie bij u in de regio.”

Digitalisering in strijd tegen hersenziekten

Digitale technologie wordt steeds vaker ingezet in onderzoek naar hersenziekten zoals Alzheimer en Parkinson (zoals ParkinsonNEXT), het beperken van de impact of het voorkomen ervan. Zo introduceerde het Alzheimer Centrum Limburg (ACL) afgelopen maart de ‘MijnBreincoach’-app. Het doel van de ap is om mensen te helpen hersenen gezond en vitaal te houden en zo het dementie-risico op latere leeftijd te verkleinen. T-Mobile introduceerde in mei 2016 met de stichting Alzheimer Nederland de Nederlandse versie van de game ‘Sea Hero Quest’. Het spel laat gebruikers zo snel mogelijk door een doolhof navigeren en is ontwikkeld ter ondersteuning van het onderzoek naar Alzheimer, door gegevens van zoveel mogelijk gebruikers te verzamelen. In 2017 introduceerde T-Mobile eigenaar Deutsche Telekom een VR-variant van het spel.