Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Treant verbetert medicatieveiligheid na behalen VIPP B1

Treant Zorggroep heeft met succes de implementatie van VIPP-module B1 afgerond. Dat betekent dat informatie over medicatie van patiënten binnen ziekenhuizen voortaan digitaal uitgewisseld wordt. Op deze manier moeten medicatiefouten vermeden worden. Treant Zorggroep levert medisch-specialistische zorg op drie locaties: Scheper (Emmen), Bethesda (Hoogeveen) en Refaja (Stadskanaal).

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Van de 80 ziekenhuizen en ziekenhuisgroepen in Nederland doen er 66 mee aan het stimuleringsprogramma VIPP (Versnellingsprogramma voor Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional). Treant hoort daar ook bij en hoopt eind 2019 vier programmamodules met succes te hebben geïmplementeerd. Het doel van VIPP is dat alle ziekenhuizen in 2020 voldoen aan de vanaf dat jaar geldende wettelijke eis dat patiënten digitaal inzage kunnen krijgen in alle medische gegevens. Betere medicatieveiligheid is echter een belangrijke afgeleide.

De tweede module (B1) is onlangs dus met succes geïmplementeerd bij de ziekenhuizen van Treant. De oorspronkelijke deadline om aan implementatie te voldoen is eerder dit jaar van 1 juli naar 1 december uitgesteld. Het voorschrijven van medicatie in de polikliniek van het ziekenhuis moet (zoveel mogelijk) via het standaard elektronisch berichtenverkeer met de openbare apotheek van de patiënt gebeuren. Dit zorgt er voor dat de uitwisselbaarheid van medicatiegegevens in de keten verbetert, waardoor het veilig gebruik van medicijnen wordt verhoogd.

Medicatieveiligheid volop aandacht

Maurice van Staveren, ziekenhuisapotheker, medisch manager van de afdeling Apotheek en lid van de stuurgroep van het VIPP-project bij Treant, stelt dat het onderwerp medicatieveiligheid volop aandacht heeft bij Treant. “Niet alleen voldoet Treant ruimschoots aan de VIPP-toets norm: we hebben daarnaast een verbetering aangebracht in het elektronisch patiëntendossier waar onze zorgverleners niet meer zonder willen.”

Verder is er volgens Van Staveren een hele belangrijke stap voorwaarts gezet op het gebied van veilig gebruik van medicatie. Zorgverleners kunnen in het EPD de medicatiegegevens van patiënten raadplegen. “Dit betekent dat we sneller en beter weten welke medicijnen een patiënt gebruikt. Dat is belangrijk voor de behandeling, zeker bij calamiteiten.”

Toestemming delen medische gegevens

Het is belangrijk dat zorgverleners over actuele medische gegevens van de patiënt beschikken. Maar ook bij een verwijzing naar het ziekenhuis of een andere zorginstelling moet de specialist of apotheker op basis van belangrijke medische gegevens snel en veilig kunnen handelen. Het Landelijk Schakelpunt (LSP) is een netwerk waar zorgaanbieders zich bij kunnen aansluiten om vervolgens medische gegevens over hun patiënten kunnen raadplegen.

In de regio waar Treant actief is, heeft ongeveer 66 procent van de patiënten toestemming gegeven aan het LSP om medicatiegegevens te delen met Treant. Van Staveren noemt het van groot belang dat huisartsen, openbare apothekers én patiënten de noodzaak van het delen van medicatiegegevens met elkaar bespreken: de kracht van het LSP valt en staat volgens Van Staveren met de volledigheid en betrouwbaarheid van deze gegevens.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Wilt u ook weten hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst nu al implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, maar het aantal nog beschikbare plaatsen zijn beperkt. Dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!

Openingsmanifestatie 2022
Wilt u op 31 januari 2022 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen