Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Wearable en AI moeten actueel inzicht volksgezondheid bieden

Wearable-leverancier Fitbit gaat samenwerken met Singapore’s Health Promotion Board (HPB) ter ondersteuning van het overheidsprogramma ‘Smart Nation’ in Singapore. HPB is een overheidsorganisatie die zich met dit programma inzet voor verbetering van en actueler inzicht in de volksgezondheid. Het is de eerste keer dat Fitbit samenwerkt met een overheidsorganisatie, zo laat de onderneming weten.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Fitbit ontwierp voor de samenwerking met de HPB het programma Live Healthy SG, dat technologie en analytics combineert om beter inzicht te krijgen in menselijk gedrag. Met de Fitbit-app kan de Singaporese gebruiker gemakkelijker gezond leven. Live Healthy SG is toegankelijk voor mensen van alle leeftijden en gezondheidsniveaus woonachtig in Singapore. Onderdeel van de samenwerking is dat elke inwoner die dat wil, een gratis wearable krijgt waarmee lichaamsfuncties geregistreerd kunnen worden.

Aanmoedigen gezonder leven

Singapore heeft een kwalitatief goede gezondheidszorg, infrastructuur en medisch personeel. De bevolking heeft echter in toenemende mate last van chronische ziektes zoals een hoge bloeddruk, diabetes type 2 en kanker. De HPB en Fitbit willen nu technologie inzetten om de volksgezondheid te verbeteren, door mensen aan te moedigen gezonder te leven. Het Live Healthy SG programma van Fitbit borduurt voort op het doel van Smart Nation: belangrijke sectoren uit de maatschappij innoveren door middel van technologie.

“Er liggen veel kansen voor innovatie in de gezondheidszorg,” stelt Zee Yoong Kang, CEO van de Health Promotion Board, toe. “Met deze samenwerking benutten we zowel opkomende technologieën als geavanceerde kennis van menselijk gedrag voor het verbeteren van de volksgezondheid. Zo riepen we binnen het Smart Nation programma de National Steps Challenge in het leven, dat de Singaporese bevolking al spelenderwijs activeert en motiveert om met elkaar een gezondere levensstijl aan te nemen.”

Inzet kunstmatige intelligentie

Fitbit zet onder meer kunstmatige intelligentie en machine learning in om de Singaporezen van gepersonaliseerd gezondheidsadvies en subtiele aanwijzingen te voorzien. Zo moeten ze zelf de controle over hun gezondheid houden. De inzichten die hieruit voortkomen, kunnen andere gezondheidsprogramma’s van het Health Promotion Board ook weer helpen, verwacht Kang.

Het Life Healthy SG platform maakt gebruik van alle draagbare apparaten, software en diensten van Fitbit, waaronder individuele gezondheidscoaching. De gebruikers krijgen bovendien dynamische en gepersonaliseerde hulp bij de implementatie van gezondere gewoontes. Het programma stimuleert beweging, gezonde voeding, voldoende slaap en (mentale) rust.

Inzicht actuele volksgezondheid

Vanaf half september kan de Singaporese bevolking zich pre-registreren voor het programma. De Life Healthy SG gaat eind oktober 2019 officieel live. Mensen die zich opgeven voor één jaar en de Fitbit Premium-service kiezen, krijgen kosteloos een ‘Fitbit Inspire HR’. Het programma geeft de Health Promotion Board gedetailleerd inzicht in de actuele volksgezondheid, waar toekomstige gezondheidsprogramma’s op kunnen voortborduren.

Daarnaast biedt het programma de burger de mogelijkheid om zelf hun gezondheid te verbeteren op persoonlijk niveau, door op het juiste moment, de juiste interventies bij de juiste mensen aan te bieden – met toestemming van de eindgebruiker.

Focus op digitale zorg

FitBit zet de afgelopen jaren steeds nadrukkelijker in op digitale zorg, vergelijkbaar met partijen zoals Apple (Apple Watch-wearable) en Garmin. Ging het eerst vooral om het aanbieden van fitness-trackers die lichaamsfuncties zoals hartslag registreren, in 2018 werd er ook een samenwerking met Google gesloten om voor medische doeleinden geschikte data te ontsluiten via Google Cloud Healthcare.

Al in 2016 sprak CEO James Park over de mogelijkheden die er voor zijn bedrijf liggen op het gebied van health wearables. FitBit nam hiertoe onder meer Twine Health over in februari 2018. Twine Health is een healthcare coaching-platform voor diabetes en hypertensie dat gebruik maakt van AI om de juiste match tussen patiënt en zorgverleners te vinden.


Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen