Search
Close this search box.
Search

Bravis ziekenhuis breidt telemonitoring verder uit

Vorig jaar startte het Bravis ziekenhuis met het op afstand monitoren van patiënten die aan hartfalen of COPD lijden. Eind 2020 namen 60 patiënten deel aan deze innovatieve zorg-op-afstand methode. Zowel patiënten als zorgverleners ervaren de telemonitoring als zeer positief. Daarom heeft het Bravis ziekenhuis besloten dit jaar steeds meer patiënten middels deze zorg-op-afstand methode te gaan monitoren. Het ziekenhuis werkt daarvoor samen met CZ en andere zorgverzekeraars.

Patiënten die in aanmerking komen voor telemonitoring krijgen de voor hun situatie benodigde meetapparatuur mee naar huis. Denk daarbij aan een longfunctiemeter voor COPD-patiënten of ECG-apparatuur voor patiënten die aan hartfalen lijden. Met die apparatuur kunnen de patiënten zelf de benodigde metingen uitvoeren. De resultaten worden via een app, van Luscii, op smartphone of tablet naar het ziekenhuis gestuurd en automatisch in het elektronisch patiëntendossier (EPD) van de patiënt verwerkt.

Dit jaar gaat het Bravis ziekenhuis telemonitoring aan steeds meer patiënten aanbieden. Behalve COPD- en hartfalen patiënten zullen in de komende periode ook andere patiëntgroepen, waaronder diabetes- en COVID-19 patiënten, in aanmerking komen voor telemonitoring. Voor patiënten die lijden aan Parkinson of slaapapneu wordt al enkele jaren een vergelijkbare toepassing ingezet.

Meer en beter inzicht door telemonitoring

Zorgverleners kunnen de meetgegevens van patiënten die via telemonitoring in de gaten gehouden worden op elk moment via het EPD inzien. Echter, wanneer het telemonitoring systeem afwijkingen, wellicht duidend op een verslechterende gezondheidssituatie, constateert, dan worden de zorgverleners daarvan via een automatische melding op de hoogte gebracht zodat zij direct kunnen ingrijpen.

De belangrijkste voordelen van telemonitoring zijn het feit dat patiënten voor controles minder vaak fysiek naar het ziekenhuis hoeven te komen en zorgverleners door thuismetingen beter op de hoogte zijn van de actuele situatie van patiënten. Voor de patiënt zelf biedt telemonitoring meer inzicht in zijn eigen ziekte waardoor zij, indien mogelijk, in toenemende mate zelf leren bijsturen.

“Het thuismeten geeft inzicht in de situatie van een patiënt thuis, hierdoor kan bij verslechtering eerder ingegrepen worden, wat een heropname kan voorkomen”, vertelt longverpleegkundige Wendy Koevoets. “Patiënten die in de telemonitoring zitten vullen dagelijks hun gewicht in en meten twee keer per week hun bloeddruk en hartslag. Daarnaast is er een wekelijkse vragenlijst. Aan de hand van deze metingen kijken wij in het ziekenhuis of het nodig is om contact met de patiënt op te nemen, of dat de medicatie mogelijk bijgesteld moet worden”, voegt hartfalenverpleegkundige Brenda Hoppenbrouwers daar aan toe.

Voor de uitbreiding van het op afstand monitoren van patiënten werkt het Bravis ziekenhuis samen met enkele zorgverzekeraars. Zo biedt CZ organisatorische ondersteuning en draagt middels een versnellingsbijdrage bij aan een deel van de implementatiekosten. CZ helpt ook bij het meten van de effecten van de telemonitoring. Ook andere zorgverzekeraars leveren een bijdrage aan het project.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?