Search
Close this search box.
Search

Bravis ziekenhuis gaat 3D-printer inzetten

Het Noord-Brabantse Bravis ziekenhuis gaat binnenkort werken met een 3D-printer. Doel is om onder meer om modellen van complexe breuken te printen, zodat artsen beter kunnen bepalen wat voor operatie nodig is.

Het ziekenhuis stelt zich met deze innovatie aan te willen sluiten bij de koplopers in Nederland. Momenteel bevindt Bravis zich nog in de oriënterende fase. Eerder in mei organiseerde het Brave InnovatieTeam een demonstratie over een 3D-printer bij medische toepassingen, voor orthopedisch chirurgen, traumachirurgen, medisch technici en klinisch fysici.

Inzicht in breuken

Bravis benadrukt dat 3D-printing in eerste instantie kan worden ingezet om artsen te ondersteunen bij het bepalen wat voor soort operatie nodig is in het geval van complexe breuken. Een op een CT-scan gebaseerd 3D-model van een breuk kan de betrokken arts een nauwkeuriger beeld geven van de situatie van een patiënt en hoe de operatie hier op afgestemd moet worden.

Ook hulpstukken die nodig zijn om een gebrioken bot op zijn plaats te zetten kunnen op maat geprint worden. Voor een patiënt wordt het daarnaast veel inzichtelijker hoe de breuk zich gevormd heeft en hoe die behandeld wordt.

Onderzoek naar type printer

Het ziekenhuis gaat nu eerst onderzoeken wat voor type 3D printer er ingezet gaat worden. Vier studenten van het Markland College uit Oudenbosch helpen hierbij. Zij deden de afgelopen tijd in opdracht van Bravis onderzoek naar de mogelijkheden van 3D-printers en welk type het beste past bij de gebruikstoepassingen van het ziekenhuis. De 3D-printer moet in ieder geval een waardevolle toevoeging vormen voor de afdeling Orthopedie

Inzet 3D-printing

Steeds meer ziekenhuizen zetten de afgelopen jaren 3D-printing in en op zeer uiteenlopende wijze. Voorbeelden zijn het printen van gepersonaliseerd oefenmateriaal waarmee chirurgen zich beter voorbereiden op operaties, of om operatief te plaatsen materiaal op maat te printen.

Zo ontwikkelde het Amsterdamse OLVG onlangs het eerste prototype van een 3D-prikarm. Hiermee kunnen zorgverleners in opleiding oefenen met bijvoorbeeld bloedprikken of toedienen van een infuus. Het Haga Ziekenhuis (Den Haag) print onder meer druppelsensorhouders, scopehouders of een oefenschedel en bespaart zo naar eigen zeggen tienduizenden euro’s.

Ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) gebruik de technologie ter ondersteuning van de bouw van een nieuwe onderkaak met implantaten. Het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg print kopieën van botten en gewrichten met complexe breuken zodat eenvoudiger bepaald kan worden welk soort operatie nodig is. Het Meander Medisch Centrum past 3D-printing toe om een kunststof mal op maat te printen voor het maken van schouderprotheses.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI ethiek Vici
Vici-beurs voor onderzoek naar ethische AI
Apple Vision Pro
Eerste operaties uitgevoerd met de Apple Vision Pro
app
Selfies helpen bij depressiedetectie
medische data
Health Data Space Amsterdam faciliteert (her)gebruik medische data
STAR-SHL
Laboratoriumgegevens op weg naar databeschikbaarheid
onderzoek
Analyse declaratiedata brengt zorg beter in beeld  
EHDS
Voorlopig politiek akkoord over EHDS
Innovatie zorgmedewerkers
Innovatie onderzoek gehandicaptenzorg, bestuurswisselingen en meer
paraatheid
Zo verhogen we onze pandemische paraatheid
Mayo Clinic
Nieuwe Solutions Studio wil katalysator zijn in zorgtransitie
Volg jij ons al?