Medische data één keer goed vastleggen moet transparantie verbeteren

9 maart 2018
GS1-cloud
Data
Nieuws

Bertine Lahuis, lid van de Raad van Bestuur van het Radboudumc, ziet grote mogelijkheden voor beter datagebruik in de zorg, zoals betere logistiek voor medicijnen en betere monitoring van patiënten. “De vraag is wel: van wie zijn de data, voor wie zijn ze beschikbaar, en hoe voorkom je misbruik?” aldus Lahuis.

Het belang van in één keer goed vastleggen, registratie aan de bron, is belangrijk, want het is duidelijk dat je met data veel voordelen benut,” aldus Lahuis tijdens een congres van GS1 Nederland. “Steeds meer transparantie, daar pleit ik voor met alle ethische, humane en privacygevoelige informatie in oogschouw genomen.  Betrouwbare data in vertrouwen kunnen delen is alleen van belang als je daarmee echt de kwaliteit in de zorg kunt verbeteren.”

Veel aandacht voor registratie in zorg

GS1 is een mondiale standaardisatieorganisatie voor uniforme registratie en uitwisseling van productgegevens – zoals medicatie en medische hulpmiddelen. Tijdens het GS1 Nederland congres was er dan ook veel aandacht voor ontwikkelingen op gebieden zoals regulering op het gebied van gegevensregistratie, uniforme codering van producten en afsprakenstelsels zoals MedMij. Zo stelde Arina Burghouts van MedMij Support dat vanaf juli 2018 de eerste versie van het afsprakenstelsel voor toegang tot en uitwisseling van medische gegevens beschikbaar komt. Vanaf dat moment kunnen partijen in de zorg – zoals zorgverleners en leveranciers er op aansluiten. Vanaf 2020 moet elke Nederlander toegang tot al zijn of haar medische gegevens kunnen krijgen in een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO).

GS1 Cloud gelanceerd

Op het congres werd ook de komst van de GS1 Cloud bekend gemaakt. Directeur Pieter Maarleveld van GS1 Nederland stelde dat de mondiale databank vanaf juli 2018 beschikbaar is. De directeur verwacht dat er op termijn meer dan één miljard producten in geregistreerd zijn, in juli dit jaar zullen dat er zo’n 100 miljoen zijn. Een centrale cloud-toepassing moet de nog vaak gefragmenteerde toegang tot artikelgegevens vereenvoudigen. “De consument is de driver van alles wat we doen”, benadrukte Maarleveld. “De datakwaliteit is daarbij de randvoorwaarde, het is de ‘license to operate’.” De GS1 Cloud wordt de centrale bron van (product)informatie voor (online) retailers, open marktplaatsen, fabrikanten, consumenten, overheden (zoals het ministerie van VWS met het Voedingscentrum, die GS1 data gebruikt voor hun App “kies-ik-gezond”), onderzoeksinstituten (het RIVM die de data gebruikt voor allerlei voedingsanalyses) en app-ontwikkelaars.

Ook voor medische producten

Fabrikanten van medicijnen en medische hulpmiddelen kunnen in de GS1 Cloud ook hun productgegevens opslaan om uit te wisselen met zorgverleners, zoals dat nu al kan via de GS1 Datasource. EU-regulering (MDR, FMD) zal vanaf 2020, 2021 uniforme registratie van dergelijke producten verplichten. Vanaf juli 2018 zou dit in Nederland al moeten gaan gelden voor medische implantaten (LIR-amendement) en medische hulpmiddelen (ADC-afspraken). GS1 Cloud krijgt in eerste instantie drie grote toepassingsgebieden; check en verificatie op basis van een uniek nummer voor elk product; productvalidatie op basis van de ingevoerde informatie; en een zoekfunctie voor producenten die op zoek zijn naar nieuwe producten voor hun fysieke of online winkel. Per product zal de GS1 Cloud informatie bevatten op zeven aspecten: de unieke GTIN-code, de fabrikant, het merk, de etiketinformatie, de productclassificatie, de targetmarkt en een foto van het product. Meer over 'Registratie aan de bron' in de aankomende editie ICT&health. Publicatiedatum 17 april 2018.