Search
Close this search box.
Search

Apple Watch stelt teleur bij wetenschappelijk onderzoek

Onderzoekers van de Universiteit van Californië - San Francisco (UCSF) hebben ontdekt dat de Apple Watch bij dagelijks gebruik relatief onbetrouwbare voorspellingen doet over de kans op beroertes. De wetenschappers zetten het device in om tekenen die wijzen op atriale fibrillatie op te sporen in combinatie met AI.

Tijdens het onderzoek vergaarden de wetenschappers via de sensoren van de Apple Watch de data van gezonde mensen en mensen met atriale fibrillatie. Vervolgens werd een neuraal netwerk, een computersysteem op basis van het menselijk brein, losgelaten om de verschillen tussen de twee onderzoeksgroepen te onderscheiden. Op basis daarvan konden de wetenschappers algoritmen ontwikkelen die konden voorspellen wie atriale fibrillatie had en wie niet.

De resultaten bleken, deels, tegen te vallen. Binnen een geoptimaliseerde testomgevingen, inclusief 61 mensen met atriale fibrillatie, bleek de data afkomstig van de Apple Watch ontwikkelde algoritmen redelijk goed. Echter, wanneer de onderzoekers deze algoritmen loslieten op de data afkomstig van 1,600 mensen bleken de resultaten teleurstellend. Mensen die positief werden getest op atriale fibrillatie hadden volgens de algoritmen slechts 8 procent kans op deze aandoening.

Desondanks optimisme

Desondanks blijven de wetenschappers positief. Het onderzoek was niet zozeer bedoeld om de nauwkeurigheid van de Apple Watch te meten, maar eerder om te onderzoeken welke screening tools ook buiten medische omgevingen kunnen worden ingezet. Volgens de onderzoekers verloopt de ontwikkeling van AI in wearables incrementeel, net als bij zelfrijdende auto’s.

Voor Apple is er veel aan gelegen om de Apple Watch via de medische route tot een succes te maken. Hoewel consumenten nog redelijk terughoudend staan tegenover het gebruik van wearables, met name slimme horloges, proberen steeds meer fabrikanten in te zetten op medische toepassingen via slimme wearables. Apple kondigde afgelopen herfst nog aan in samenwerking met Stanford University een grootschalige studie op te zetten waarbij de Apple Watch het hartritme van gebruikers meet.

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI ethiek Vici
Vici-beurs voor onderzoek naar ethische AI
Apple Vision Pro
Eerste operaties uitgevoerd met de Apple Vision Pro
app
Selfies helpen bij depressiedetectie
medische data
Health Data Space Amsterdam faciliteert (her)gebruik medische data
STAR-SHL
Laboratoriumgegevens op weg naar databeschikbaarheid
onderzoek
Analyse declaratiedata brengt zorg beter in beeld  
EHDS
Voorlopig politiek akkoord over EHDS
Innovatie zorgmedewerkers
Innovatie onderzoek gehandicaptenzorg, bestuurswisselingen en meer
paraatheid
Zo verhogen we onze pandemische paraatheid
Mayo Clinic
Nieuwe Solutions Studio wil katalysator zijn in zorgtransitie
Volg jij ons al?