Search
Close this search box.
Search

Award voor eerste draadloze smartphone braille toetsenbord

De Eindhovense startup van TU/e Hable doet namens Nederland mee aan de internationale finale van de Global Student Entrepeneur (GSE) Award. Hable is een add-on bluetooth braille toetsenbord die blinden in staat stelt tekst in te voeren en de smartphone eenvoudiger te bedienen.

Het braille smartphone toetsenbord Hable is goed voorbeeld hoe digitale ontwikkelingen ingezet kunnen worden ter verbetering van het welzijn van, in dit geval blinde, mensen.

Letsel, blinden konden natuurlijk al langer smartphones gebruiken. De bediening en het invoeren van tekst gebeurt nu vaak via speech-to-text toepassingen. Het braille toetsenbord van Hable biedt blinden en slechtzienden meer privacy bij het appen en chatten. Omstanders kunnen niet meer meeluisteren. Daarnaast is typen betrouwbaarder dan het omzetten van spraak naar tekst.

Eerste braille toetsenbord voor smartphone

De Hable One is het eerste braille smartphone toetsenbord voor blinden ter wereld. De zes braille knoppen op het apparaat repliceren de braille taal. Ze worden gecombineerd met twee functieknoppen voor opdrachten zoals de spatiebalk, enter en backspace en voor het navigeren door de telefoon.

Hij kan aan de achterkant van een gewone smartphone worden bevestigd of los gebruikt worden. Het eerste model zal binnenkort op de markt komen. De ontwikkeling, en tests, daarvan worden momenteel afgerond.

De inzet van nieuwe, digitale, technologieen voor het verbeteren van het welzijn van blinden en slechtzienden is niet nieuw. Zo ontwikkelde Microsoft enkele jaren geleden de Seeing AI app. Een app die met behulp van de camera blinden en slechtzienden de wereld om zich heen ‘zichtbaar’ maakt.

Gooi naar Global GSE Award

Het winnen van de Nederlandse GSE Award betekent dat Hable in april ook uitgezonden wordt naar de internationale finale van de GSE Awards. Die vindt plaats in Kaapstad, in april van dit jaar. Daar gaan de Tu/e studenten de strijd aan met meer dan vijftig andere studentondernemers.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?