Search
Close this search box.
Search

Digitale huisartsenpost Spreekuur.nl nu ook in Drenthe

De behoefte om op afstand, bijvoorbeeld via beeldbellen, een huisarts te kunnen spreken is in 2020 door alle contact beperkende maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, enorm gegroeid. De afgelopen maanden is de beschikbaarheid en dienstverlening van Spreekuur.nl al flink uitgebreid, en vanaf nu is deze digitale huisartsenpost ook beschikbaar in Drenthe.

Maart 2020 werd Spreekuur.nl, vanwege de coronacrisis, versneld gelanceerd in de regio Eemland (Huisartsenposten Amersfoort en Barneveld). Enkele weken later volgden vier huisartsenposten in de regio Rijnmond. De toegevoegde waarde van de digitale huisartsenpost bleek al snel. Binnen twee maanden hadden al meer dan 4.000 patiënten een huisarts geconsulteerd via Spreekuur.nl.

In de loop van het jaar werd de dienstverlening van Spreekuur.nl verder verbreed, met ruimere openingstijden en de mogelijkheid voor een digitaal huisartsen consult voor kinderen vanaf zes maanden. De meest recente uitbreiding betreft de beschikbaarheid van de digitale huisartsenpost voor inwoners van Drenthe via de Centrale Huisartsendienst Drenthe (CHD).

Digitale huisartsenpost

Via Spreekuur.nl krijgen patiënten locatie-onafhankelijke en persoonlijke zorg voor diverse spoedvragen, zoals bijvoorbeeld aan wonden, oogklachten en huidinfecties. Patiënten bereiden het digitale consult zelf voor door gevalideerde triage en anamnese vragen te doorlopen en door een foto of video toe te voegen. Voor elk behandelgebied zijn de triage en anamnese vragen samengesteld en opgebouwd conform NHG-richtlijnen en NTS-standaarden.

De antwoorden op de vragen, en de bijgevoegde foto(s) en/of video(s) worden via het digitale systeem van Spreekuur.nl vervolgens aangeboden aan de beschikbare huisarts en triagist. Zij kunnen het consult vervolgens via de chat of videobellen afhandelen. Bij urgente spoed wordt de patiënt geadviseerd een spoedlijn te bellen. Een samenvatting van hetgeen tijdens het consult besproken is, en de eventuele diagnose en voorgestelde behandeling, wordt automatisch verwerkt in het elektronisch patiëntendossier.

De digitale huisarts en triagist krijgen deze informatie vervolgens overzichtelijk aangeboden via een digitaal systeem en kunnen vlot het consult afhandelen via een chat, maar desgewenst ook via beeldbellen. Ook komt er automatisch een samenvatting in het elektronisch patiëntendossier. Als er sprake is van zeer urgente spoed, dan krijgt een patiënt het advies om naar een spoedlijn te bellen.

Nog drie regio’s in 2021

“Digitale zorg op afstand is vanwege corona niet alleen veiliger, maar geeft ook efficiëntie in de zorg, voor zowel patiënt als huisarts. Om meer patiënten en huisartsen hiervan te laten profiteren, willen we Spreekuur in 2021 in drie nieuwe regio’s introduceren en de online huisartsenpost voor zo’n drie miljoen Nederlanders beschikbaar maken. De start in Drenthe is daarvoor een mooie nieuwe stap”, aldus Rosa Scherjon van Spreekuur.nl.

“Met deze digitale huisartsenpost krijgen patiënten bij spoedvragen snel toegang tot zorg vanuit huis én verminderen we tegelijkertijd de werkdruk van onze huisartsen en triagisten. We vinden het een mooie ontwikkeling dat we dit nu ook aan onze patiënten in Drenthe kunnen aanbieden”, vertelt Yoeri Zuidwijk, huisarts en bestuurslid van de Drentse huisartsenorganisatie.

De digitale huisartsenpost in Drenthe is alleen beschikbaar voor spoedvragen; op bereikbaar van 17u00 tot 21u30 en in weekenden van 8u00 tot 21u30.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI ethiek Vici
Vici-beurs voor onderzoek naar ethische AI
Apple Vision Pro
Eerste operaties uitgevoerd met de Apple Vision Pro
app
Selfies helpen bij depressiedetectie
medische data
Health Data Space Amsterdam faciliteert (her)gebruik medische data
STAR-SHL
Laboratoriumgegevens op weg naar databeschikbaarheid
onderzoek
Analyse declaratiedata brengt zorg beter in beeld  
EHDS
Voorlopig politiek akkoord over EHDS
Innovatie zorgmedewerkers
Innovatie onderzoek gehandicaptenzorg, bestuurswisselingen en meer
paraatheid
Zo verhogen we onze pandemische paraatheid
Mayo Clinic
Nieuwe Solutions Studio wil katalysator zijn in zorgtransitie
Volg jij ons al?