Meer ziekenhuizen kiezen voor COPD-monitoring op afstand

31 januari 2018
COPD-LAN
eHealth
Nieuws

Na succesvolle pilots met het op afstand monitoren van COPD-patiënten, gaat een groeiend aantal ziekenhuizen over op deze behandelvorm van longziekten. Goed nieuws voor de ruim 600.000 COPD-patiënten in Nederland, meent Emiel Rolink, directeur van Long Alliantie Nederland. Tuismonitoring moet het aantal heropnames door longaanvallen met een kwart verminderen.

In Nederland zijn er jaarlijks 30.000 ziekenhuisopnamen voor COPD-longaanvallen, waarvan de helft heropnamen. De Long Alliantie Nederland (LAN) streeft er naar dat in het kader van het Nationaal Actieprogramma Chronische Longziekten in Nederland het aantal ziekenhuisopnamedagen met 25 procent wordt teruggebracht, met dezelfde of betere kwaliteit van leven van patiënten. Emiel Rolink: “Finland en pilotregio’s in Nederland hebben aangetoond dat dit mogelijk is door een systematische aanpak met veel aandacht voor de patiënt.”

COPD in Beeld

Thuis meten voor mensen met de longziekte COPD wordt technisch onder meer mogelijk gemaakt met cVitals, een e-health-oplossing van het Nederlandse zorginnovatiebedrijf FocusCura. Dat leverde ook de basis voor COPD in Beeld, een project waar verder zorgverzekeraar Menzis, het Doetinchemse Slingeland ziekenhuis en zorgaanbieder Sensire bij betrokken zijn. Via een app sturen patiënten hun waarden twee keer per week in, waarna de resultaten op afstand worden gecontroleerd. Als het systeem een verhoogd risico signaleert, of als een patiënt zelf vragen heeft over bepaalde meetresultaten, dan kan er direct contact worden gelegd met behulp van een videoverbinding. Op die manier kan een zorgverlener meteen medische ondersteuning leveren en kunnen ziekenhuisopnames worden voorkomen.

Meer zekerheid door thuismonitoring

Ziekenhuisbezoek is vaak belastend voor COPD-patiënten, die minder energie hebben door hun longziekte. Verder zorgt de aard van de ziekte zorgt vaak voor spanning. Zo zijn patiënten onzeker en angstig om een zogenoemde longaanval te krijgen. Meer structurele thuismonitoring kan voor veel rust en meer zekerheid zorgen. Joris van Eijck, directeur Zorg van Menzis, stelt dat de verzekeraar zich dan ook met FocusCura inspant om digitale COPD-zorg voor patiënten in heel Nederland mogelijk te maken. “Dit na meerdere, succesvolle projecten in onder meer het Slingeland Ziekenhuis, Isala en MC Slotervaart.” Om ziekenhuizen hierbij te helpen, presenteerde Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, tijdens de landelijke e-healthweek een zogeheten ‘Playbook-Zorginnovatie ’. Hierin staan kennis, ervaringen en een plan van aanpak om digitale COPD-zorg beschikbaar te maken. Het boekje is gemaakt door Menzis en FocusCura.