Philadelphia zet slimme incontinentieluier breed in

27 juli 2018
Slimme-incontinentieluier
Technologie
Nieuws
Philadelphia zet regelmatig digitale technologie in om zorgverleners te ondersteunen of cliënten beter zorg te bieden. Een voorbeeld is de sociale robot Phi, die mensen met een beperking onder meer helpt bij de indeling van hun dag. Een andere innovatie van Philadelphia is de ‘slimme inco’. Deze slimme incontinentieluier bevat sensoren die met behulp van een app laat zien hoe vochtig deze is. Daardoor kunnen medewerkers precies op tijd verschonen. Bij Philadelphia gebruiken een kleine anderhalve jaar na de introductie zo’n 16 locaties de slimme inco. De organisatie heeft de innovatie aangemeld voor de Gehandicaptenzorgprijs 2018. Daarmee staat Philadelphia op de shortlist met negen andere innovaties. Philadelphia noemt dit goed nieuws omdat zo de kans dat de slimme inco echt doorbreekt, steeds groter wordt. In september volgt de tweede ronde. Partner Medisense is in de VS met deze uitvinding bovendien finalist geworden in de “top 100 Red Herring”.

Meer organisaties gebruiken slimme incontinentieluier

Abena brengt het slimme incontinentiemateriaal op de markt. De ontwikkeling van slimme inco is een partnerschap tussen: Abena, MediSens en Philadelphia. Inmiddels werken ook andere organisaties met het slimme incontinentiemateriaal. Zowel in de VG-sector als in de ouderenzorg. Er lopen onder andere pilots bij ‘s Heeren Loo, Middin, Dichterbij en Abrona. Bij Evean starten ze binnenkort ook met slimme incontinentieluiers. In het kader van de challenge “verpleeghuizen van de toekomst”, gaat de zorginstelling naar voorbeeld van Philadelphia op twee PG-afdelingen met het slimme incontinentiemateriaal werken.

Grote impact incontinentie

Volgens onderzoek van de universiteit van Maastricht komt incontinentie voor bij 48,2 procent van de bewoners in zorgorganisaties en verpleeghuizen. Dergelijk ongewild urineverlies is een onderschat probleem en heeft zowel fysiek als mentaal een grote impact op het leven van de cliënten. De zorg voor mensen met incontinentie kan daarnaast een zware belasting zijn voor zorgprofessionals. Zo moeten ze regelmatig handmatig de status van de luier controleren door in de intieme zone van de cliënt te voelen. Ook het grote aantal onnodige (nachtelijke) verschoningen en lekkages zorgen voor extra druk op personeel. Slim incontinentiemateriaal werkt ontlastend voor zorgverleners. Er hoeft immers niet meer op standaardtijden handmatig gecontroleerd te worden of verschoond te worden. Dat vraagt ook een andere manier van werken. Er zijn geen zogenaamde ‘piekuren’ meer: momenten waarop iedereen tegelijk verschoond wordt. Professionals lopen geen rondes meer maar kijken op basis van de telefoon wie verschoning nodig heeft.