Search
Close this search box.
Search

Robotrollator LEA nog dit voorjaar op de markt

Nog komend voorjaar wil het Haagse Robot Care Systems zorgrobot LEA (Lean Empowerment Assistent) in Nederland, Duitsland en Scandinavië op de markt brengen. De robotrollator beschikt onder meer over gps, sensoren en camera's en kan autonoom rijden. De robotrollator is snds oktober 2017 bij de Sint Maartenskliniek op proefbasis in gebruik.

LEA moet revalidanten, ouderen en dementerenden helpen bij het staan en lopen en dagelijkse taken. Verder staat de mobiele assistent in contact met zorgverleners en familie/mantelzorgers.

De rollator wordt elektrisch aangedreven, past zijn snelheid aan op de bestuurder en beschikt over hulpmiddelen zoals camera’s (video, laser en 3D), sensoren in de handgrepen (voor intuïtief sturen), sensoren met ultrasonische geluidsgolven (voorkomen van botsingen) en gps voor positiebepaling.

LEA vijf jaar in ontwikkeling

Robot Care Systems is opgericht door een voormalig robotica-studente aan de TU Delft, Maja Rudinac. Vijf jaar geleden is met de ontwikkeling van LEA begonnen. Hulpmiddelenleverancier Vegro heeft aangekondigd dat het LEA opneemt in zijn productaanbod. Er zijn inmiddels zorgrobots verkocht aan particulieren. Na Nederland moet de robot ook op de markt komen in Duitsland en Scandinavische landen.

De robotrollator zou in Nederland eerst in de herfst van 2017 op de markt komen, maar er bleek meer tijd nodig te zijn voor pilots. Zo heeft de Sint Maartenskliniek de gerobotiseerde rollator vorig jaar oktober op proefbasis in gebruik genomen. De persoonlijke zorg-assistent moet bij de Nijmeegse kliniek patiënten op de afdeling neurorevalidatie ondersteunen met hun herstel.

Ontwikkelpartner RCS

De Sint Maartenskliniek is ontwikkelpartner van RCS op het gebied van revalidatiegeneeskunde. Het doel is om samen de huidige versie van LEA meer geschikt te maken voor revalidatiepatiënten. De pilot is gericht op het gebruik van LEA als therapiemiddel in de oefenzaal en op de verpleegafdeling. De zorgrobot wordt gedurende een periode van een aantal weken op de afdeling neurorevalidatie in de Sint Maartenskliniek gebruikt door patiënten, onder begeleiding van fysiotherapeuten en ergotherapeuten.

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?