Search
Close this search box.
Search

Depressie te lijf gaan met virtual reality game

Kan virtual reality helpen bij de behandeling van mensen met een depressie? De Arq Psychotrauma Expert Groep, het AMC en de VU Amsterdam denken van wel. In co-creatie ontwikkelden zij de applicatie ‘Lunchroom Zondag’. Volgend jaar moet de VR-bril zijn intrede gaan doen in de behandelkamer.

Bastiaan is student en zit achter zijn laptop, met naast zich een volle kop koffie. Je hoort hem hardop denken: “Ik zit nu al twee uur naar dit scherm te staren zonder dat ik maar één stap verder kom met mijn scriptie. Echt kansloos…” Hij zucht diep. “Als ik vandaag niets op papier krijg, kan ik een fatsoenlijke carrière wel op mijn buik schrijven.” Wat denk je, als je dit hoort? Ben je het met Bastiaan eens of kun je hem misschien helpen met een alternatieve gedachte?

Dit is één van de scenario’s in Lunchroom Zondag, een nieuwe applicatie op basis van virtual reality (VR) voor mensen met depressieve gevoelens. De VR-game wordt op dit moment getest en de verwachtingen van de ontwikkelaars zijn hooggespannen. Ze hopen dat de applicatie straks op zoveel mogelijk plekken onderdeel wordt van cognitieve gedragstherapie, de voornaamste behandelmethode bij depressie. Gebruikers krijgen een VR-bril op, waarna ze in een fictieve wereld belanden en oefeningen moeten doen. Ondertussen kan de therapeut meekijken op een scherm en aanwijzingen geven of vragen stellen.

Pionieren belangrijk

“We zagen de potentie van VR,” vertelt Corné Versluis, projectleider bij Arq Psychotrauma Expert Groep, de motor achter de nieuwe VR-applicatie. Arq kreeg namens een consortium van tien partijen, waaronder de GGD Amsterdam, 2,2 miljoen euro subsidie via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (Kansen voor West 2) en de provincie Noord-Holland. Van dit geld worden onder meer vier VR-applicaties ontwikkeld, niet alleen voor mensen met een depressie, maar ook met agressief gedrag en PTSS. Deze toepassingen moeten van de subsidieverstrekker in de eerste plaats de zorg in de regio Amsterdam verbeteren.

We zagen de potentie van VR

Virtual reality wordt al ingezet voor de behandeling van angststoornissen. “Dat is een bewezen succes,” zegt universitair hoofddocent

klinische psychologie Annet Kleiboer. Zij is vanuit de VU betrokken bij de ontwikkeling van Lunchroom Zondag. “In een virtuele wereld kun je angst simuleren en dat werkt. Maar of je met VR ook depressies aan kunt pakken, staat nog niet onomstotelijk vast.”

Het is dus pionieren en dat is volgens Versluis belangrijk om te doen. “Het mooie aan deze Europese subsidie is dat je de kans krijgt om te onderzoeken of iets werkt in de praktijk,” licht hij toe. “Stel dat straks blijkt dat de applicatie niet doet wat we hopen, dan heeft de maatschappij daar ook veel aan. Maar we verwachten een andere uitkomst.”

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.