Search
Close this search box.
Search

Amsterdamse medisch centra zetten VR, AI in voor nieuw opleidingscentrum

De Amsterdamse medische ziekenhuizen AMC en VUmc zetten een internationaal trainingscentrum voor medisch specialisten op. Dit ‘Amsterdam Skills Centre for Health Sciences’ (ASC) heeft op 14 november een partnership getekend met medisch technologiebedrijf Stryker voor de ontwikkeling van het centrum.

Het ASC heeft als doel om met de inzet van nieuwe technologie – (zoals virtual en augmented reality en artificiële intelligentie) een ‘New Way of Learning’ te ontwikkelen om medisch specialisten doelmatiger te trainen in het uitvoeren van operaties en andere interventies.

Verder moet er een opleiding tot basischirurg ontwikkeld worden voor landen waar patiënten nauwelijks toegang hebben tot urgente operatieve zorg.  Jaarlijks zouden ruim 140 miljoen extra operaties moeten worden verricht voor 5 miljard mensen wereldwijd, die nu vrijwel geen toegang hebben tot basale chirurgische zorg. De ‘verkorte tropenopleiding’ moet beginnende artsen uit bijvoorbeeld landen in Afrika eenvoudige operaties in één jaar leren.

ASC open in november 2018

Het ASC is mede mogelijk geworden door de intensieve samenwerking van AMC en VUmc, de twee Amsterdamse universitair medische centra, die in 2018 bestuurlijk gaan fuseren. Het centrum krijgt een oppervlakte van 3.700 m2 op het terrein van het AMC in Amsterdam-Zuidoost en omvat vooralsnog 12 operatiekamers en diverse virtual reality simulatoren. Naar verwachting zal het ASC zijn deuren openen in november 2018.

Aan de ontwikkeling van het ASC is ruim drie jaar gewerkt door een klein kernteam van AMC en VUmc onder leiding van prof.dr. Jaap Bonjer, hoofd afdeling Heelkunde bij VUmc, in samenwerking met Innovation Exchange Amsterdam (IXA), een organisatie die ervoor zorgt dat wetenschappelijke kennis ook maatschappelijk wordt benut.

Jan Hol, directeur communicatie van het VUmc, verwacht met het ASC op termijn de zesjarige specialisatie voor chirurgen, die na de studie geneeskunde komt, flink te verkorten. Dat zegt hij tegen het AD. Jaarlijks moeten zo’n 3.000 artsen eenvoudige operaties kunnen oefenen zoals keizersnedes en knieoperaties. In de toekomst moeten moeilijkere operaties zoals hartoperaties volgens.

VR vergroot vaardigheden

Prof. dr. Hans Romijn, voorzitter van de raad van bestuur van het AMC, stelt dat de vaardigheden van chirurgen en andere medische professionals die worden opgeleid met simulatoren, groter zijn dan de vaardigheden opgedaan met traditionele methoden. “Virtuele werkomgevingen zijn essentieel om chirurgische vaardigheden te verbeteren en de gezondheidszorg verder te verduurzamen.”

Volgens Wouter Bos, voorzitter van de raad van bestuur van VUmc, had het ASC niet tot stand kunnen komen zonder de samenwerking tussen beide universitair medische centra van Amsterdam en hun partners. “Ieder voor zich had dit niet voor elkaar gekregen maar samen lukt het ons wel. Daar gaan uiteindelijk artsen overal ter wereld van profiteren, en via hen uiteraard hun patiënten.”

Stuart Silk, president van Stryker Europa, stelt tenslotte dat deze onderneming het ASC ziet als een voorbeeld van een unieke partnership tussen de wetenschap en het bedrijfsleven.

###skill centre###

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?