Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Apple biedt via iOS toegang tot medische dossiers

Apple zal dit voorjaar in iOS 11.3 een reeks nieuwe functies beschikbaar maken voor gebruikers van iPads en iPhones. Volgens de producent komen er onder meer nieuwe augmented reality-features op iPhone en iPad, nieuwe Animoji op iPhone X en de mogelijkheid om patiëntendossiers in te zien in de Gezondheid-app.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De nieuwe feature voor patiëntendossiers voegt de gegevens van ziekenhuizen, klinieken en de bestaande Gezondheid-app samen. Zo kunnen consumenten volgens Apple eenvoudig hun medische gegevens van verschillende instellingen bekijken. De gegevens van de patiënten van deelnemende medische instellingen worden in één overzicht getoond. Patiënten ontvangen regelmatig meldingen met informatie over bijvoorbeeld onderzoeksresultaten, medicijnen of hun conditie. De informatie in de patiëntendossiers is versleuteld en met een toegangscode beveiligd.

De preview van iOS 11.3 voor ontwikkelaars is per direct beschikbaar voor deelnemers aan het iOS Developer Program via developer.apple.com. Daarna wordt een openbare bètapreview beschikbaar gesteld via beta.apple.com. iOS 11.3 wordt dit voorjaar geïntroduceerd als gratis software-update voor iPhone 5s en nieuwer, alle modellen van iPad Air en iPad Pro, iPad (5e generatie), iPad mini 2 en nieuwer en iPod touch (6e generatie). Het is nog niet bekend of alle functies ook in alle landen (direct) beschikbaar komen.

Apple wil groot worden in gezondheidszorg

Apple werkt al enkele jaren op diverse gebieden toe naar een sterke positie op de markt voor digitale gezondheid. Daarbij wordt gemikt op consumenten/patiënten, maar ook zakelijke toepassingen voor zorgverleners en onderzoekstoepassingen voor wetenschappers. Daartoe zijn onder meer ontwikkellaarsinstrumenten zoals ResearchKit en CareKit ontwikkeld.

Verder biedt Apple regelmatig nieuwe gezondheidsfuncties voor de Apple Watch wearable . De Apple Watch kan met behulp van algoritmen zelfs hartritmestoornissen met een nauwkeurigheid van 97 procent detecteren, zo schreven Cardiogram en de University of California in een recent gepubliceerd onderzoek.

Afgelopen oktober maakte Apple-CEO Tim Cook nog eens duidelijk hoe divers de health-strategie van Apple is. Het concern wil duidelijk zijn stempel drukken op het landschap dat zal worden gevormd door een breed pallet aan medisch-technologische oplossingen die binnen handbereik van de consument komen te liggen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen