Search
Close this search box.
Search

Bijna 33.000 bezoekers activiteiten Slimme Zorg Estafette

210 lokale activiteiten zijn in februari tijdens de Slimme Zorg Estafette georganiseerd, allemaal in het teken van van slimme zorg en innovatie. Dat blijkt uit een impressie van de organisatie achter de estafette. Ook de regionale bijeenkomsten bleken een effectieve manier om op een interactieve wijze kennis en kunde te delen. Er waren 32.642 online bezoekers uit alle segmenten van de zorgsector en daarbuiten.

De eerste Slimme Zorg Estafette (SZE) vond in februari wekelijks plaats in vier achtereenvolgende regio’s (òost, west, noord, zuid), met een landelijke afsluiting op 4 maart. De estafette, opvolger van de landelijke e-health week, was een initiatief van het ministerie van VWS. Vanuit het ministerie waren drie programma’s en één directie betrokken; programma’s De Juiste Zorg op de Juiste Plek, Werken in de zorg en Zorg van Nu en directie Innovatie en Zorgvernieuwing. De vier regionale bijeenkomsten en 39 deelsessies (met gemiddeld een 7,5 beoordeeld) werden vanwege corona grotendeels online gehouden.

Zorg op afstand verlicht druk

‘We zitten helaas nog midden in een crisis’, schrijft minister Tamara van Ark (Medische Zorg & Sport) in de inleiding van een impressie van vier weken estafette. ‘De mensen in de zorg staan onder grote druk door de toestroom van coronapatiënten. Helaas gaat dat ook ten koste van de zorg voor andere patiënten. Tegelijk leren we met elkaar belangrijke lessen. Bijvoorbeeld dat zorg op afstand, digitale zorg, echt helpt om de druk te verlichten.’ Hierover gaf zij onlangs ook een interview aan ICT&health, waarin zij aangaf dat de zorg schokbestendiger moet worden om nieuwe crises op te vangen en uitdagingen zoals vergrijzing op te kunnen vangen.

Veel organisaties willen na de learnings uit de coronacrisis verder gaan met blended care – een mix van digitaal en fysiek, aldus Van Ark. ‘Natuurlijk alleen wanneer dat kan, en wanneer patiënten dat willen. Na de eerste golf zag je hoe veel zorginstellingen automatisch terugvielen op hun oude werkwijze. Dat is begrijpelijk, want verandering is moeilijk en lastig. Maar wat zou het mooi zijn als we nu juist doorpakken met digitale zorg.’

Inspiratie door Slimme Zorg Estafette

De Slimme Zorg Estafette had als doel om elkaar te inspireren, van elkaar te leren, vast te houden wat werkt en dat met elkaar breed te gaan inzetten. Dat is zeker gelukt, stelde secretaris-generaal Erik Gerritsen van VWS tijdens de afsluitende bijeenkomst. Gerritsen gaf aan dat hij dat hij veel inzichten heeft opgedaan tijdens de virtueel bezochte bijeenkomsten.

“Maar de twee belangrijkste zijn dat we al zoveel kunnen en dat we de pilotfase voorbij zijn. We moeten ook wel, want slimme zorg is pure noodzaak. We hebben een van de beste zorgstelsels ter wereld. Het gevaar is echter dat het te duur wordt. En we hebben er de mensen ook niet voor. Maar het goede nieuws is: we kunnen ons eruit innoveren!” Gerritsen stelde dan ook zeker te weten dat er een vervolg van de estafette komt.

Stichting Ikone sloot de bijeenkomst – waarbij ter illustratie vier digitale zorginitiatieven aan bod kwamen – af met drie tips uit een onderzoek naar informatie over digitale zorg. Patiënten willen graag samen beslissen met hun zorgverlener, Shared Decision Making. Dat geldt ook voor digitale zorg. Denk aan een ‘menukaart’ voor patiënten, een digitale gastheer voor vragen over digitale zorg of hulp van bijvoorbeeld een ‘student aan huis’ bij het starten van een beeldconsult.

Inbedding van digitale zorg

Tijdens de afsluiting presenteerde de ‘Zorg Dichtbij Wijzer gelegenheidscoalitie’ een instrument onder dezelfde naam aan Gerritsen. Doel hiervan is om te komen tot een structurele én hybride inbedding van digitale zorg en zorg dichtbij in organisaties, met voldoende ruimte voor patiënt-specifieke situaties. De Zorg Dichtbij Wijzer moet zorgprofessionals helpen om te bepalen wanneer zorg dichtbij, thuis, digitaal of juist het beste in het ziekenhuis kan worden verleend?

Kijk hier voor de volledige impressie.


Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
Volg jij ons al?