Telemonitoring Isala voor COPD krijgt prijs Cliëntenraad

11 januari 2019
telemonitoring-Isala-prijs
Innovatie
Nieuws
Nederland telt ruim 600.000 mensen met de longziekten onder de noemer COPD. In Nederland zijn er jaarlijks 30.000 ziekenhuisopnamen voor COPD-longaanvallen, waarvan de helft heropnamen. Ziekenhuisbezoek is vaak belastend voor COPD-patiënten, die minder energie hebben door hun longziekte. Verder zorgt de aard van de ziekte zorgt vaak voor spanning. Zo zijn patiënten onzeker en angstig om een zogenoemde longaanval te krijgen. Meer structurele telemonitoring kan voor veel rust en meer zekerheid zorgen. Bij het Isala onderhoudt de nurse practitioner contact met haar patiënt via een digitale verbinding. De zorgverlener is op afstand en toch dichtbij. Juist de interactie van de zorgverlener en de patiënt maakt dit project tot een succes. ‘Een overduidelijke winnaar’, aldus Ton van den Berg, voorzitter van de Cliëntenraad. Isala werkt overigens ook voor hartpatiënten met telemonitoring, onder de naam Chance@home. Voor Europese doorontwikkeling hiervan kreeg het ziekenhuis onlangs nog samen met een aantal partners bijna twee miljoen euro subsidie toegekend.

Contact normaler, laagdrempeliger

Via een iPad heeft de verpleegkundig specialist contact met de patiënt. Met vragenlijsten geeft de patiënt aan hoe het met hem gaat. Als de verpleegkundig specialist aan de antwoorden ziet dat het minder goed gaat, neemt zij contact op met de patiënt en bespreken ze samen eventuele acties. “Het contact is eigenlijk normaler, laagdrempeliger dan wanneer patiënten in het ziekenhuis komen”, vertelt verpleegkundig specialist Marleen Joxhorst. Resultaten van monitoring zijn voor patiënten ook direct inzichtelijk. Volgens Marleen Joxhorst worden patiënten zo ook meer gestimuleerd om na te denken over hoe het met ze gaat. “Daardoor trekken ze eerder aan de bel als het minder gaat.”

Minder patiënten op consult

De Cliëntenraad stelt onder de indruk van de cijfers te zijn. Zo is het percentage deelnemende patiënten dat helemaal niet meer op consult kwam in het ziekenhuis in de proefperiode gestegen van 7 naar 33 procent. Longarts Jan Willem van den Berg hierover: “De patiënt hoeft minder vaak naar het ziekenhuis voor controle. Dat is toch vaak een belasting.” Ook worden COPD-patiënten door telemonitoring minder vaak en minder lang opgenomen. Een opname duurt nu gemiddeld 16 in plaats van 29 dagen. Dhr. Dijkslag, zelf COPD-patiënt, zegt dat de zorg op afstand hem een veilig gevoel geeft, terwijl het ook eenvoudig in gebruik is. De Cliëntenraad wil met de toekenning van de prijs de toepassing van telemonitoring ook voor andere chronische aandoeningen zoals diabetes en hartfalen stimuleren.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Wilt u ook weten hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst nu al implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, maar het aantal nog beschikbare plaatsen zijn beperkt. Dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!