Search
Close this search box.
Search

Zorg tussen groente en brood

Acht oktober 2019 had de dag moeten zijn, waarop de ogen van het Nederlandse volk echt open hadden moeten gaan. De dag waarop de start van de zorg en welzijnsrevolutie in ons land de volgende fase inging. Dat was echter niet te horen in het landelijke nieuws.

Even terug: bijna twee jaar geleden kreeg Amazon een apothekerslicentie in de VS. Vanaf dat moment kon het bedrijf dus medicatie verkopen. Het enorme netwerk en het grote marktaandeel in Amerika maakte dat Amazon in één klap naast de grootste online retailer ook de grootste apotheker van de VS werd.

Amazon beheerst volledige keten

Niet veel later, in januari 2018 om precies te zijn, kondigde Amazon de samenwerking met JP Morgan en Berkshire Hathaway aan. Met als doel: fysieke ziekenhuizen bouwen voor de eigen medewerkers. Anderhalf jaar later, in september 2019, zag de zorgservice Amazon Care het levenslicht. Deze dienst biedt naast virtuele consulten ook huisbezoeken. En omdat Amazon ook apotheek is, levert het, indien nodig, de benodigde medicijnen aan je voordeur. Amazon beheerst daarmee de volledige keten, van zelfzorg tot ziekenhuis.

Ahold Delhaize volgt Amerikaans voorbeeld

Nu terug naar acht oktober 2019. Op deze dag nam drogisterijketen Etos, onderdeel van Ahold Delhaize, het bedrijf Solvo over. Solvo is het moederbedrijf van solvo.nl, ziekenhuis.nl en dokterdokter.nl.

Tijdens de persconferentie melde de directeur van Etos dat de combinatie van winkels en de platformen van Solvo een belangrijke stap zijn in de doelstelling om de drogisterij van de toekomst te realiseren. Daarbij gaan informatie, advies en het aanbod van producten hand in hand.

Een paar maand eerder, in april, nam Albert Heijn het bedrijf FirstFood Network over. Het plan van Albert Heijn is om (betaalde) informatie over een gezonde levensstijl aan te bieden.

Door deze twee overnames is Ahold Delhaize naast de grootste retailer in ons land nu ook de grootste leverancier van kennis over gezondheid, gezond leven en behandelingen. Ook is het de eigenaar van een online afspraaksysteem, waar fysieke afspraken bij diverse zorgverleners kunnen worden gepland.

Geen verrassing

Is dit alles een verrassing? Niet echt, want na een presentatie van Lucien Engelen rees de vraag of Etos binnenkort een belangrijkere zorgpartner zou worden dan de huisarts. “Dat zou zo maar kunnen”, reageerde Lucien Engelen. “En de kans is groot dat de online service van Albert Heijn er vervolgens volautomatisch voor zorgt dat je de juiste voedingsmiddelen thuis krijgt afgeleverd, precies afgestemd op wat je lichaam nodig heeft.”

Het lijkt duidelijk: Ahold Delhaize is door deze overnames een grote speler op de zorgmarkt geworden. Het bedrijf is nu, net als Amazon, de eigenaar van de grootste supermarktketen (Albert Heijn, Etos, Gall&Gall) van Nederland, de eigenaar van de grootste online retailer (Bol.com) en de eigenaar van de grootste gezondheids- en welzijnsplatformen. En o ja, dan is er ook nog die bonuskaart.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Door
Lees ook
verpleegkundigen
eOverdracht verlicht administratielast verpleegkundigen
pandemie
Inzet AI en analytics nodig bij voorbereiding op volgende pandemie
wearable
Gezondheidsinformatie uit zweet halen met wearable
zwanger
Reinier de Graaf schaft meerdere BirthVR-brillen aan
AI ethiek Vici
Vici-beurs voor onderzoek naar ethische AI
Apple Vision Pro
Eerste operaties uitgevoerd met de Apple Vision Pro
app
Selfies helpen bij depressiedetectie
medische data
Health Data Space Amsterdam faciliteert (her)gebruik medische data
STAR-SHL
Laboratoriumgegevens op weg naar databeschikbaarheid
onderzoek
Analyse declaratiedata brengt zorg beter in beeld  
Volg jij ons al?