Search
Close this search box.
Search

Reinier Haga Groep integreert informatiesystemen via Zorgplatform

De Reinier Haga Groep neemt Zorgplatform van Chipsoft in gebruik. Zorgplatform is een open uitwisselingssysteem, gebaseerd op landelijke en internationale standaarden. De drie ziekenhuizen die onder de groep vallen, zullen de komende maanden uittesten hoe de integratie werkt tussen hun EPD en het cVitals-thuismeet-systeem van FocusCura.

De ziekenhuizen van de Reinier Haga Groep (Reinier de Graaf in Delft, HagaZiekenhuis in Den Haag en LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer) hebben naar eigen zeggen de primeur met Zorgplatform.

Via het platform kunnen patiëntgegevens vanuit het elektronisch patiëntendossier (EPD) eenvoudig, veilig en gestructureerd worden uitgewisseld tussen zorginstellingen en e-health oplossingen zoals de cVitals app van FocusCura (zie ook het gister gepubliceerde interview met Daan Dohmen).

Secretaris-Generaal Erik Gerritsen van VWS was op werkbezoek bij het HagaZiekenhuis tijdens de officiële introductie van Zorgplatform op dinsdag 6 februari. Het huidige kabinet heeft de ambitie uitgesproken om samenwerking in de zorg te bevorderen door actief ICT-standaarden te ontwikkelen en deze verplicht te gaan stellen. Dit moet onder meer gebeuren door het optuigen van een landelijk stelsel van afspraken en standaarden via het MedMij-initiatief.

Zorgplatform bevordert totaalbeeld patiënt

Een veelgehoorde wens van artsen en verpleegkundigen is dat zij een totaalbeeld van de patiënt willen. Dit lukt vaak niet omdat deze informatie in te veel verschillende systemen is opgesloten. “Om dit op een eenvoudige en veilige manier mogelijk te maken, hebben we Zorgplatform ontwikkeld” aldus Remko Nienhuis van ChipSoft. “Zorgplatform zorgt dat informatie op een standaard manier kan worden uitgewisseld met het elektronisch dossier in het ziekenhuis. Dat gebeurt met door de overheid gedefinieerde Zorg Informatie Bouwstenen (ZIB’s). Zo kan het EPD van een ziekenhuis koppelen met andere patiëntendossiers, maar ook met andere zorginnovaties.”

De Reinier Haga Groep benadrukt dat het de juiste zorg, op de juiste plaats op het juiste moment wil bieden aan haar patiënten. Dat betekent ook de zorg zoveel mogelijk rondom de patiënt te organiseren, waarbij de patiënt steeds meer de regisseur over zijn eigen zorgproces is. De inzet van een thuismeet-app om thuis vitale waarden zoals bloeddruk, gewicht of hartritme te kunnen meten past daar bij, vertelt manager ICT Marcel Slingerland. “Daarnaast is de beschikbaarheid van een patiëntendossier voor onze artsen en verpleegkundigen van groot belang. Patiëntgegevens komen al lang niet meer alleen uit ons eigen ziekenhuis, maar ook van andere zorgorganisaties en innovatieve apps die patiënten thuis gebruiken. Zorgplatform helpt ons nu koppelingen hiermee mogelijk te maken.”

Thuismeet-app FocusCura gekoppeld

FocusCura is de eerste partij waarvan de cVitals app op Zorgplatform wordt aangesloten. Een medisch specialist kan zo direct uit het EPD ‘cVitals thuismeten’ voorschrijven en thuis gemeten data en alarmen bij afwijkingen in het EPD inzien. Hier kunnen zij ook op reageren, bijvoorbeeld met een videogesprek.

Cardioloog Jan Willem Borleffs van het HagaHartcentrum in het HagaZiekenhuis stelt dat het afgelopen jaar binnen het project CardioThuis ervaring is opgedaan met wat thuismeten en beeldbellen van FocusCura voor patiënten met hartfalen kan betekenen. “Patiënten voelen zich veiliger en we kunnen eerder ingrijpen om opnames te voorkomen.” Een voorwaarde om meer patiënten aan te sluiten, is de integratie van de cVitals thuismeet-gegevens in het patiëntendossier HiX van Chipsoft zodat artsen er niet nog een systeem naast krijgen.

Over Reinier Haga

De Reinier Haga Groep is als grootste niet-academische ziekenhuisgroep van Nederland actief in een verzorgingsgebied van ruim 750.000 mensen. De groep ontstond in 2013 uit de bestuurlijke fusie tussen het HagaZiekenhuis en de Reinier de Graaf Groep. In juni 2015 trad het LangeLand Ziekenhuis toe.  De drie ziekenhuizen hebben ruim 7.500 medewerkers, 550 medisch specialisten en 200 arts-assistenten in opleiding.

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
Volg jij ons al?