Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Westfriesgasthuis biedt patiënten via portaal inzage in gegevens

Sinds 2 januari 2018 kunnen patiënten van het Westfriesgasthuis inloggen op Mijn Westfriesgasthuis. Op de beveiligde website kunnen patiënten delen van hun medisch dossier bekijken, zoals uitslagen en behandelverslagen, maar ook afspraken inzien.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het patiëntportaal was sinds maart 2017 al te gebruiken door patiënten die op de afdeling chirurgie in behandeling zijn. Omdat de resultaten van deze proefperiode goed bevonden zijn, heeft het ziekenhuis het nu voor alle patiënten beschikbaar gesteld. De eerste gebruikers geven Mijn Westfriesgasthuis gemiddeld een 8,1.

Inzage geeft rust

Als voorbeeldgebruiker citeert een persbericht van het ziekenhuis patiënt Michel d’Arnault, die na een consult de samenvatting naleest en uitslagen van bijvoorbeeld bloedonderzoek vaak dezelfde dag nog kan inzien. “Omdat ik kankerpatiënt ben, vind ik dat erg belangrijk, want wachten op uitslagen vreet aan je. Wanneer je weet waar je aan toe bent, geeft dat rust. Ook kan ik dan beter nadenken over de volgende stap en me voorbereiden op een vervolggesprek met de specialist. Het is het venster op mijn gezondheid en schept openheid en vertrouwen.”

Behalve uitslagen, behandelverslagen en afspraken zijn brieven en een medicijnenoverzicht te zien. Verder kunnen patiënten een e-consult aanvragen bij hun arts – in dit geval een vraag stellen per e-mail. Dat moet eerst met de arts besproken zijn, die het portaal daarvoor moet openstellen. Het Westfriesgasthuis stelt dat het met de online inzagemogelijkheden patiënten beter wil informeren over hun eigen behandeling.

Sommige uitslagen direct getoond

Het ziekenhuis uit Hoorn stelt dat uitslagen van bijvoorbeeld bloedonderzoek zonder vertraging op Mijn Westfriesgasthuis getoond worden. Sommige uitslagen, zoals die van een biopsie en onderzoeken door de afdeling medische beeldvorming, worden met een vertraging van zeven dagen getoond. Dat biedt de gelegenheid om patiënten een toelichting te geven voordat ze de uitslagen zien.

Mirjam Kops, projectleider e-health, stelt blij te zijn dat het portaal nu geopend is voor alle afdelingen. “Het portaal verschaft nu vooral informatie en wordt de komende jaren uitgebreid met de mogelijkheid om bijvoorbeeld zelf afspraken te plannen en vragenlijsten in te vullen.”

Het patiëntenportaal is voorlopig alleen beschikbaar voor patiënten van het Westfriesgasthuis. Het ziekenhuis is sinds 1 april 2017 gefuseerd met het Waterlandziekenhuis, daar wordt het portaal later ook ingevoerd.

Steeds meer patiëntportalen

Steeds meer ziekenhuizen stappen over op een (nieuw) EPD met daaraan meestal een patiëntportaal gekoppeld.  Het Nijmeegse CWZ meldde in december vorig jaar nog dat het met succes was overgestapt op het HiX-EPD van het Nederlandse ChipSoft. Verder stapten recent onder meer over: het Erasmus MC (juni 2017), vijf ziekenhuizen in Coöperatie Zorg op Zuid (oktober), Het St. Antoniusziekenhuis (ook oktober),  het Maxima Medisch Centrum (november) en het UMCG (begin december).

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen