Zilveren Kruis stimuleert videohulp Kijksluiter bij apotheken

16 juli 2018
Afbeelding-Kijksluiter-Zilveren-Kruis
eHealth
Nieuws
In het Kwaliteitsbeleid 2019 licht Zilveren Kruis de verschillende manieren toe waarop apothekers Kijksluiter kunnen aanbieden toe. Met een opslag op het basistarief hoopt Zilveren Kruis apothekers te stimuleren bij de inzet van Kijksluiter. “Het is een waardevolle toevoeging aan de voorlichting door de apotheek,” meent Casper Smit, beleidsontwikkelaar bij Zilveren Kruis. “Correct medicijngebruik is goed voor onze verzekerden, maar ook voor de hele maatschappij.

Kijksluiter maakt bijsluiter begrijpelijk

In aanvulling op het begeleidingsgesprek bij uitgifte van een nieuw medicijn draagt het eind 2016 geïnitieerde Kijksluiter bij aan goed gebruik van geneesmiddelen. Stefan Faas, adviserend apotheker bij Zilveren Kruis: “De kracht van de videohulp is dat het de bijsluiter voor vrijwel iedereen begrijpelijk maakt. Ook voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven of anderstalig zijn. Daarom gaan we het gebruik van Kijksluiter door apothekers stimuleren.” Ongeveer 30 procent van de Nederlanders heeft moeite met het begrijpen en toepassen van schriftelijke medische informatie, zoals de bijsluiter met medicijninformatie. Daarnaast zijn 2,5 miljoen Nederlanders laaggeletterd. Dat is waar Kijksluiter een oplossing moet bieden, stelt Afke de Jong, bestuurder van Stichting Kijksluiter: “Het is geweldig dat Zilveren Kruis dit doet. Het is een belangrijke mijlpaal in onze missie om alle Nederlanders in staat te stellen om van Kijksluiter gebruik te maken.”

E-health toegankelijk voor iedereen

Ook Robbert van Bokhoven, programmaleider eHealth4all bij Pharos, het expertisecentrum gezondheidsverschillen, is verheugd: “Kijksluiter is een mooi voorbeeld van e-health die toegankelijk is voor iedereen. We zijn blij dat Zilveren Kruis dit initiatief neemt. Goed medicijngebruik draagt bij aan het terugdringen van gezondheidsverschillen.” Kijksluiter is een bibliotheek van ongeveer 5.000 animatievideo’s waarin de belangrijkste informatie uit de bijsluiter van geneesmiddel in begrijpelijke spreektaal wordt uitgelegd aan een gebruiker. Afgelopen januari introduceerden Stichting Kijksluiter en health base al een website waarin geneesmiddeleninformatie in geschreven (GIP) en visuele (Kijksluiter) vorm naast elkaar worden aangeboden aan patiënten.