Search
Close this search box.
Search

Zorg-op-maat project iZi Den Haag wint smart city-award

Het programma iZi Gezond Lang Thuis van de gemeente Den Haag heeft in de finale van de World Smart City Awards een prijs gewonnen in de categorie Inclusive & Sharing Cities. Gezond Lang Thuis was de enige Nederlandse kanshebber. De winnaar werd woensdag 14 november bekendgemaakt tijdens het Smart City Expo World Congress in Barcelona.

De gemeente Den Haag wil dat mensen langer gezond in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. Den Haag werkt daarom aan zorg dichter bij huis, zorg op maat en zorginnovatie en ziet de nominatie voor het programma iZi Gezond Lang Thuis als een mooie opsteker voor haar beleid en de wethouder Zorg, Jeugd en Volksgezondheid, Kavita Parbhudayal. “Samen werken we in Den Haag aan een beter leven voor alle mensen in Den Haag. Goede, menselijke zorg is daar een ongelofelijk belangrijk onderdeel van.” De wethouder was dan ook trots toen woensdagavond de prijs inderdaad naar het Haagse project ging: “Deze prijs is een waardering voor het werk dat wij hier verrichten.”

Het programma iZi Gezond Lang Thuis richt zich samen met inwoners én partners op het ontwikkelen, testen en implementeren van eHealth oplossingen. Hierbij kun je denken aan sociale robots, huishoudrobots of sensoren in huis die het leefpatroon meten, maar ook aan een digitale deurspion of persoonlijke alarmering. Het programma iZi Gezond Lang Thuis is onderdeel van de opgave Zorginnovatie en ziet ook toe op de realisatie van enkele speerpunten uit het nieuwe Zorg Jeugd & Volksgezondheidsbeleid.

Smart City Awards

Dit jaar zijn 45 voorstellen genomineerd in zeven categorieën. In totaal zijn 473 voorstellen ingediend door 57 landen. In de categorie Inclusive & Sharing Cities neemt Den Haag het op tegen zes kanshebbers, waaronder initiatieven uit Moskou en New York. Het Smart City Expo World Congress is hét toonaangevende evenement voor de ‘slimme stad’ van morgen met dit jaar een recordaantal deelnemers van ruim 20.000.

De gemeente Den Haag stelt er aan te hechten een seniorvriendelijke stad te zijn. In dat kader organiseerde de gemeente in 2017 onder meer de Age Friendly Cities conferentie. Den Haag is in 2015 als eerste stad van Nederland toegetreden tot het netwerk van Age-Friendly Cities van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Leefbaarheid en gezondheid op peil

Wethouder Kavita Parbhudaya opende afgelopen juni namens de gemeente Den Haag de ICT&health World Conference in het Haagse World Forum. Zij ging destijds in op de wens van de gemeente om de leefbaarheid en de gezondheid van elke inwoner ook de komende decennia zo optimaal mogelijk te houden. Iedere Hagenaar moet mee kunnen blijven doen, ook als het fysiek of psychisch minder gaat. Digitale innovaties spelen hier een belangrijke ondersteunende rol volgens Parbhudayal.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
zwanger
Reinier de Graaf schaft meerdere BirthVR-brillen aan
AI ethiek Vici
Vici-beurs voor onderzoek naar ethische AI
Apple Vision Pro
Eerste operaties uitgevoerd met de Apple Vision Pro
app
Selfies helpen bij depressiedetectie
medische data
Health Data Space Amsterdam faciliteert (her)gebruik medische data
STAR-SHL
Laboratoriumgegevens op weg naar databeschikbaarheid
onderzoek
Analyse declaratiedata brengt zorg beter in beeld  
EHDS
Voorlopig politiek akkoord over EHDS
Innovatie zorgmedewerkers
Innovatie onderzoek gehandicaptenzorg, bestuurswisselingen en meer
paraatheid
Zo verhogen we onze pandemische paraatheid
Volg jij ons al?