Search
Close this search box.
Search

Eerste PGO’s krijgen MedMij-label uitgereikt

De eerste twee aanbieders van persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s) hebben deze ochtend een deelnemersovereenkomst getekend met MedMij. Dat geeft de twee partijen - Drimpy en Ivido – het recht om het MedMij-label te voeren. In aanwezigheid van minister van Medische Zorg Bruno Bruins overhandigde MedMij-bestuurder Ronald Gorter namens de stichting MedMij de MedMij-labels.

Het MedMij-programma is opgesteld om onder meer de doelen van het Informatieberaad Zorg vorm te geven. Een samenwerking tussen deelnemers in het zorgveld en het Ministerie van VWS. Met doelstellingen rondom medicatieveiligheid, het centraal stellen van de patiënt, de overdracht en het vastleggen van gezondheidsgegevens. MedMij-deelnemers zijn, mede door het label op hun PGO, voor zowel zorggebruikers als zorgverleners herkenbaar als veilig en betrouwbaar. In totaal hebben zich 84 kandidaat-deelnemers vorig jaar aangemeld.

Regie over gezondheid via PGO

Met een eigen PGO moet elke Nederlander zijn eigen gezondheidsgegeven kunnen bekijken, bewaren en beheren. De regie over die gegevens komt dan bij de patiënt komt te liggen. In een PGO kunnen online zorggegevens bewaard en gedeeld worden. Verder wordt met behulp van per aanbieder verschillende e-health modules ook proactief gewerkt aan gezondheid, vitaliteit en preventie. Een PGO is daarmee meer dan alleen een online medisch dossier.

In de PGO komen gegevens uit verschillende bronnen bij elkaar, zoals van de huisarts, medische specialist of apotheek. Gebruiker kunnen ook zelf informatie toevoegen – handmatig of via gekoppelde wearables (zoals een smartwatch). Medische gegevens staan hiermee niet alleen op één centrale plek, maar zijn ook altijd up-to-date. De patiënt hoeft niet steeds hetzelfde verhaal te vertellen en heeft meer inzicht in de eigen gezondheid, zo is het idee. Dit scheelt ook veel tijd en registratielast voor de zorgprofessional.

MedMij Afsprakenstelsel

Met het MedMij-label zijn gebruikers van de Ivido- en Drimpy-PGO’s ervan verzekerd dat zij alle informatie binnen de PGO op een veilige manier kunnen verzamelen, bekijken, beheren en delen. Gegevens worden uitsluitend uitgewisseld volgens het MedMij Afsprakenstelsel met technische standaarden en juridische richtlijnen. Om zo gezondheidsgegevens uit verschillende bronnen op een eenduidige manier bij elkaar te brengen. De privacy en veiligheid is binnen de MedMij PGO’s optimaal geregeld.

Langer geduurd

Het daadwerkelijk uitreiken van de eerste MedMij-labels heeft iets lange geduurd dan verwacht. In december 2018 liet MedMij weten dat het nog een aantal weken zou duren voordat de eerste vier leveranciers van PGO’s alle acceptatie- en kwalificatietesten doorlopen zouden hebben.

MedMij liet toen ook weten zorgaanbieders te willen ondersteunen om hun ICT-systemen klaar te maken zodat de gegevens erin door MedMij-gecertificeerde PGO’s ontsloten kunnen worden. Eerder in januari vond er al een gecontroleerde livegang plaats. EPD-leverancier ChipSoft en de Reinier Haga Groep (Zuid-Holland) toonden toen in een praktijktest van testprogramma PROVES aan dat gegevens ontsluiten van een ziekenhuis naar een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) werkt zoals het MedMij-programma het beschrijft.

Ronald Gorter, voorzitter van het bestuur van de MedMij-stichting, vertelde tijdens een speech op de Openingsmanifestatie van ICT&health op 21 januari 2019 dat het nog enkele weken zou duren voordat de eerste kandidaat-deelnemers van MedMij het certificaat uitgereikt zouden krijgen dat hen het recht geeft om een MedMij-stempel op hun PGO te zetten. Uiteindelijk is het dus april geworden.

In totaal hebben zich vorig jaar juli 84 kandidaat-deelnemers aangemeld bij MedMij, waaronder waarschijnlijk ook een aantal leveranciers van ICT-systemen. In augustus 2018 werd 4 miljoen euro beschikbaar gesteld door VWS om ervoor te zorgen dat PGO’s die aan MedMij-standaarden voldoen, sneller op de markt komen. Het maximumbedrag per aanvrager was 160.000 euro.

In maart 2019 voerde minister Bruno Bruins (Medische Zorg) een tweede regeling in om het gebruik van een PGO voor elke Nederlander de komende jaren kosteloos te maken. De gebruikersregeling is een tijdelijke financieringsregeling voor de leveranciers van de persoonlijke gezondheidsomgeving

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?