Search
Close this search box.
Search

EU stopt 7,5 miljoen euro in grensoverschrijdende e-health projecten

De EU stopt ruim 20 miljoen euro in het stimuleren van digitale netwerken. Het geld wordt verstrekt via CEF Telecom, zo meldt het Innovation & Networks Executive Agency (INEA). CEF telecom maakt deel uit van het Connecting Europe Facility.

In totaal zijn er 64 projecten geselecteerd op vier gebieden voor medefinanciering: e-health, cybersecurity, eDelivery en eProcurement (inkoop). Het gaat om projecten uit alle 26 EU-lidstaten (exclusief het Verenigd Koninkrijk) en Noorwegen.

CEF Telecom is gefocust op digitale service infrastructuren (DSI’s): grensoverschrijdende dienstverlening voor burgers, bedrijven en de publieke sector. Het overkoepelende doel is het ondersteunen van de totstandkoming van één digitale markt in de hele EU.

7,5 mln voor e-health

In de periode 2014-2020 is er voor CEF Telecom een budget beschikbaar van 1,04 miljard euro. De huidige co-financiering voor e-health projecten bedraagt 45 voorstellen die gezamenlijk bijna 7,5 miljoen euro toegekend krijgen. In juni moeten de overeenkomsten voor alle projecten na goedkeuring door onder meer het Europees Parlement afgerond worden.

De voorstellen zijn afkomstig uit 15 EU-lidstaten. Zij zijn geselecteerd vanwege hun belofte om toegang tot en kwaliteit van zorg te verbeteren met behulp van ICT. Het gaat om gebieden zoals het digitaal voorschrijven van medicatie (e-prescriptie), patiëntinformatie en European Reference Networks (ERN’s).

E-health speerpunt EC

De Europese Commissie ziet e-health als een belangrijk speerpunt in haar Digitale Agenda. Eerder in februari kwam de Commissie nog met een voorstel om de samenwerking tussen EU-lidstaten te bevorderen waar het gaat om toegang tot zorg- en gezondheidstechnologie. Het doel is om meer patiënten van nieuwe technologie te laten profiteren.

Concreet wil de EC dat EU-lidstaten voortaan zoveel mogelijk nieuwe gezondheidstechnologie beoordelen om zo de toegang ertoe te versnellen. De Europese Commissie wil dat EU-lidstaten voortaan zoveel mogelijk nieuwe gezondheidstechnologie beoordelen om zo de toegang ertoe te versnellen.

Volgens de Commissie gaat het bij het Health Technology Assessment (HTA)-voorstel om een multidisciplinair proces dat informatie samenvat over de medische, sociale, economische en ethische onderwerpen die te maken hebben met het gebruik van zorgtechnologie op een ‘systematische, transparante, onbevooroordeelde en robuuste’ wijze.

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Volg jij ons al?