Search
Close this search box.
Search

‘Hoe online is jouw ziekenhuis’ biedt inzicht in online aanwezigheid

Op de website www.hoeonlineisjouwziekenhuis.nl maakt kenniscentrum Nictiz inzichtelijk hoeveel ziekenhuizen in Nederland al een patiëntenportaal aanbieden. Ook geeft Nictiz aan welke informatie via deze portalen beschikbaar is.

De website is gebaseerd op onderzoek naar het  gebruik van patiëntportalen door ziekenhuizen in Nederland van afgelopen augustus. Op de website kunnen ziekenhuizen volgens Nictiz op eenvoudige wijze bekijken hoe hun online patiënten-dienstverlening zich verhoudt tot die van andere ziekenhuizen.

Ziekenhuizen zijn volgens het onderzoek van Nictiz met een inhaalslag bezig. Enkele jaren geleden waren er nauwelijks nog portalen. In 2016 hebben 22 van de 82 ziekenhuizen een patiëntportaal. Dit is iets meer dan een kwart.

Het is opvallend dat de mogelijkheden die de portalen bieden zeer verschillend zijn. Academische ziekenhuizen bieden de meest uitgebreide mogelijkheden. Ook regionaal zijn er flinke verschillen. Zo had ten tijde van het onderzoek (juli 2016) geen enkel ziekenhuis in Groningen, Zeeland en Limburg een portaal.

Jaarlijkse update

De website zal jaarlijks worden geupdated. Ziekenhuizen die het komende jaar een patiëntportaal lanceren of de mogelijkheden van hun portaal uitbreiden, kunnen dit zelf melden aan Nictiz via [email protected] onder vermelding van ‘website patiëntportalen ziekenhuizen’. Op de website staat hoeveel van de 82 onderzochte ziekenhuizen in Nederland via het internet een patiëntportaal aanbieden, maar ook wat patiënten met zo’n portaal kunt doen, zoals bijvoorbeeld afspraken maken of medische gegevens bekijken.

Stichting Nictiz is een expertisecentrum op het gebied van standaardisatie en eHealth. Het doel is om zorg te verbeteren door zorgverleners sneller, veilig en makkelijk over de juiste informatie te laten beschikken. Nictiz wordt vrijwel volledig gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?