Rijndam toont ‘big five’ e-health toepassingen

15 januari 2019
Guus-Zora-Angelique
eHealth
Nieuws
Rijndam stelt in een persbericht over de Innovatie Safari voortdurend te kijken naar mogelijkheden om innovatieve ontwikkelingen in te zetten voor verbetering van de patiëntenzorg. Tijdens de safari op 23 januari gaat het om vijf e-health toepassingen die het revalidatiecentrum inzet: zorgrobot Zora, datamonitoring bij osseo-integratie, het online Oefenportaal, e-consult door beeldcommunicatie en de GroovTube, een apparaat voor ademhalingstraining. Deze ‘big five’ e-health toepassingen worden gepresenteerd aan de hand van interactieve demonstraties, zodat bezoekers de toepassingen ook echt kunnen proberen en beleven. Bovendien lanceert secretaris-generaal Gerritsen samen met een patiënt de nieuwe website van Stichting Vrienden van Rijndam.

Meerdere e-health activiteiten Rotterdam

De E-health Innovatie Safari wordt georganiseerd door ‘Life Science & Health 010’, een initiatief van de gemeente Rotterdam. Tijdens de safari worden behalve het Rijndam ook de Digitale Poli en de Havenpolikliniek bezocht. Er vinden deze dag meerdere activiteiten plaats met als thema ‘Rotterdam is klaar voor e-health’. De gemeente Rotterdam heeft onlangs nog subsidie toegekend aan twee zorgaanbieders, in het kader van ‘Doorbraak eHealth’. Het gaat om zorginstelling Aafje (minirobot Tessa) en Wmo radar (technologische modelwoning). Volgens de gemeente stimuleren beide projecten technologie die oudere Rotterdammers helpt om vitaal te zijn en te blijven.

Rijndam stelt CMIO aan

Rijndam revalidatie liet eerder deze maand weten dat het in het kader van voortschrijdende digitalisering in de zorg een Chief Medical Information Officer (CMIO) heeft aangesteld. Het claimt het eerste revalidatiecentrum te zijn die deze stap zet. Revalidatiearts Marieke Paping is voor deze pioniersfunctie benoemd. Als medisch specialist moet ze een brugfunctie tussen ICT en de patiëntenzorg vervullen. Paping is volgens Rijndam al nauw betrokken bij verschillende ICT- en e-health projecten in het revalidatiecentrum. Zij draagt bij aan projecten waar een relatie bestaat tussen ICT en de patiëntenzorg, zoals onderhoud en verbetering van het elektronisch patiëntendossier (EPD) en het patiëntenportaal aan de hand van het Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt & Professional (VIPP). De CMIO is officieel aangesteld voor een periode van voorlopig twee jaar voor 8 uur per week. De CMIO legt verantwoording af aan de Raad van Bestuur en informeert de Medische Staf binnen Rijndam. Na het eerste jaar vindt een evaluatie plaats.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Wilt u ook weten hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst nu al implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, maar het aantal nog beschikbare plaatsen zijn beperkt. Dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!