Search
Close this search box.
Search

AI-toepassing kan autonoom röntgenfoto’s beoordelen  

Voor het eerst kan een AI-toepassing volledig autonoom medische diagnoses stellen en evalueren. Het gaat om de Chestlink van Oxipit die met een accuratesse van 99 procent thoraxfoto’s (CXR’s) analyseert. Dit AI-product voor beeldvorming heeft onlangs het CE-keurmerk gekregen. Hoewel de AI uitstekend werkt, blijft de radioloog eindverantwoordelijk omdat dit juridisch en ethisch geëist wordt.

ChestLink is het eerste volledig autonome AI-product voor medische beeldvorming met een CE-markering. ChestLink identificeert röntgenfoto’s (CXR’s) zonder afwijkingen en produceert definitieve patiëntrapporten zonder tussenkomst van de radioloog. Op die manier kunnen specialisten zich concentreren op de CXR’s waarop wel afwijkingen zijn te zien.

Beeldvormingsonderzoek is snel en veilig

Een CXR, ook bekend als een thoraxfoto, is een beeldvormingsonderzoek dat een aanzienlijke hoeveelheid informatie biedt aan artsen en andere zorgverleners. Meestal wordt een CXR toegepast voor het evalueren van symptomen omdat het een veilige, snelle en goedkope methodiek is. Een röntgenfoto van de borst kan worden gebruikt om hart, longen en botten te evalueren. Met zo’n foto kunnen dus, nu eventueel met autonome AI, zeer snel acuut trauma of een levensbedreigende aandoening worden uitgesloten.  

Automatiseren rapportage röntgenfoto’s

Volgens Oxipit-ceo Gediminas Peksys heeft de ChestLink in de testfase tot nu toe geen enkele relevante klinische fout gemaakt. Chestlink kan 15 tot 40 procent van de dagelijkse rapportages omtrent CXR’s automatiseren. Zeker is dat het werk van radiologen met deze AI veel efficiënter kan worden. Toch blijft de eindverantwoordelijkheid voor beslissingen uiteindelijk bij de mens liggen. Een intelligent systeem mag vooralsnog juridisch gezien nog geen volledig autonome beslissingen nemen en ook ethisch ligt autonome AI gevoelig.  

AI-toepassingen en facts

Niet alleen bij het analyseren van röntgenfoto’s zijn er in de zorg nieuwe mogelijkheden met AI. Inmiddels wordt AI ook ingezet bij het opereren van beginnende darmkanker. Het AI-systeem helpt onder meer om de operateur naar poliepen in de dikke darm te leiden. Het Radboudumc is in april 2022 als eerste in Nederland, met de implementatie van een AI-algoritme voor klinische diagnostiek in de pathologie. Een andere nieuwe ontwikkeling is dat kunstmatige intelligentie mensen met dementie kan ondersteunen. Ook tijdens de coronacrisis werd er voor diverse analyses gebruik gemaakt van artificial intelligence. Het aantal initiatieven omtrent KI groeit kortom razendsnel en het is duidelijk dat deze ontwikkeling een grote impact heeft op de zorg.  

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?