Search
Close this search box.
Search

Technologie essentieel onderdeel voor betaalbare zorg

Vier technische universiteiten overhandigen vandaag een position paper aan de directeur Geneesmiddelen & Medische Technologie van VWS, Marcel van Raaij. Daarmee willen zij bereiken dat er evenwichtiger gekeken wordt naar de kosten van medische technologie.

Technologie is volgens de vier technische universiteiten (4TU) essentieel voor betaalbare, bemensbare en efficiënte zorg in de toekomst. Daarnaast moet het paper ook het beeld dat technologie synoniem staat voor hogere kosten ontkrachten en benadrukken dat er genoeg technologieën zijn die kostenverlagend werken.

Technologie is de oplossing

“Technologie heeft de kwaliteit van zorg enorm verbeterd, maar dat is vaak gepaard gegaan met hogere kosten. Er zijn echter veel nieuwe, medische technologieën die, bij betere of gelijkblijvende gezondheidsuitkomsten, zorgkosten kunnen verlagen”, zegt Dr. Ir. Erik Koffijberg, universitair hoofddocent aan de Universiteit Twente. Het feit dat de beoogde kostenbesparing niet overal gerealiseerd wordt, schrijven de partijen in het paper vooral toe aan een beperkte focus tijdens het implementatietraject en ontbreken van evaluatiemomenten.

Daardoor wordt technologie ten onrechte gezien als onderdeel van het probleem in plaats van de oplossing die het meestal wel degelijk is. “Het is daarom essentieel om, naast goed uitgewerkte en ondersteunde implementatieprocessen, al tijdens de ontwikkeling van technologie evaluatiemomenten in te bouwen en de optimale inzet van technologie te onderzoeken”, aldus Koffijberg.

Meer focus om barrières weg te nemen

In het position paper wordt door de vier universiteiten becijferd dat onderzoek vooraf en tijdens de ontwikkeling en implementatie in potentie een kostenbesparing van tientallen miljoenen euro’s per jaar kunnen opleveren. Het volledige position paper is hier te downloaden.

Een zogenoemd ‘Health Technology Assessment’ (HTA) kan, samen met implementatie onderzoek, helpen te bepalen in hoeverre een medische technologie kostenbesparend is en barrières voor succesvolle implementatie wegnemen. Als voorbeeld worden hoge implementatiekosten, suboptimaal gebruik en beperkte adoptie van nieuwe technologieën genoemd. Maar ook de beperkte vervanging van oude technologie staat kostenbesparing vaak in de weg.

Het wegnemen van deze barrières vergt volgens het position paper van de vier universiteiten een multidisciplinaire aanpak. Zij roepen daarom op tot samenwerking op het gebied van onderwijs en onderzoek. Dat moet leiden tot meer focus op de toekomstige eisen aan de ontwikkeling en het gebruik van technologie in de Nederlandse gezondheidszorg.

Onlangs schreef Xenia Kuiper al dat technologische ontwikkelingen veel kansen bieden voor de modernisering van zorg. Sterker nog, als we die nu laten liggen, kan ons zorgsysteem straks niet meer bestaan. Technologie is dus niet alleen essentieel voor de zorg betaalbaar te houden, zoals het position paper van 4TU bepleit, maar ook om de zorg in stand te kunnen houden, aldus Xenia Kuiper.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
Volg jij ons al?