Telemonitoring hartfalen, digitale keuzehulp krijgen ondersteuning Vliegwiel

30 juli 2018
Dokter-patient
Digitalisering
Nieuws
Ziekenhuizen en zorgverzekeraars onderhandelen de komende maanden met elkaar over welke zorg moet worden vergoed. De vier grootste zorgverzekeraars hebben het ondersteunen van digitale innovaties opgenomen in hun inkoopbeleid in het kader van de Vliegwiel coalitie. Patiëntenfederatie Nederland hoopt dat veel ziekenhuizen hier gebruik van gaan maken, zodat patiënten sneller kunnen profiteren van de innovaties.

Vliegwiel digitale zorginnovatie

De Patiëntenfederatie wil dat digitale innovaties zoals thuismonitoring van hartpatiënten digitale keuzehulpen gaan leven in elk ziekenhuis. Zij startte daarom in 2017 het Vliegwiel voor digitale innovatie in de zorg. Door deze samenwerking tussen zorgaanbieders, zorgverzekeraars en leveranciers moeten meer mensen kunnen profiteren van e-health en digitale ondersteuning. Patiënten hebben zelf ook een stem in het versnellen van innovaties. Op dit moment maken volgens de federatie nog maar een klein aantal patiënten met hartfalen in Nederland gebruik van telebegeleiding bij hartfalen. Door deze ‘zorg op afstand’ hoeven hartpatiënten minder vaak naar het ziekenhuis voor controles en behandelingen. Dergelijke begeleiding draagt bij aan regie en onafhankelijkheid van de patiënt.

Patiënten rol in zorginnovatie

Ook patiënten hebben een rol in het invoeren van innovaties in de zorg, stelt de federatie. Zij kunnen bijvoorbeeld aan hun cardioloog vragen om gebruik te mogen maken van telebegeleiding bij hartfalen. Hetzelfde geldt voor digitale keuzehulpen. Dit zijn online programma’s die een patiënt helpen om samen met de arts tot de best passende behandeling te komen. De (financiële) barrières hiervoor zijn nu flink verlaagd, omdat vergoeding ervan door de zorgverzekeraars ondersteund wordt.

Stimulans digitale zorgvernieuwing

Begin 2017 heeft Patientenfederatie Nederland het initiatief genomen tot het Vliegwiel voor digitale innovatie in de zorg. Deze coalitie bestaat uit een groep e-health voorlopers en enthousiastelingen, afkomstig uit zorg, industrie en beleid. Met deze coalitie wil de Patientenfederatie de digitale zorg in Nederland een boost geven. Vanuit de triple aim (gezondheidsbevordering, verbetering van kwaliteit van zorg, daling van zorgkosten) wordt samengewerkt aan vernieuwing van zorgprocessen. De gezamenlijke ambitie is om zorginnovaties in twee jaar tijd op te schalen. Dit doen de initiatiefnemers door samen met partijen uit het veld te werken aan landelijke dekking. Begin 2018 zijn twee toepassingsgebieden geselecteerd:
  • Telebegeleiding bij ernstig hartfalen
  • Digitale keuzehulpen
Deze twee toepassingsgebieden zijn niet nieuw in Nederland, stelt de Patiëntenfederatie. Er zijn al mooie initiatieven en aanbieders van producten voor onder meer monitoring van hartfalen en initiatieven voor beslisondersteuning. Maar de ontwikkelingen blijven nog te vaak in de pilotfase steken. Met het Vliegwiel voor digitale innovatie in de zorg moeten deze toepassingsgebieden een vliegwieleffect krijgen: ze in korte tijd opschalen tot brede toepassing.